11 Eki 2008

HÜKÜMETİN SORUŞTURMA YETKİSİ VERDİĞİ ZEKERİYA ÖZ'ÜN KISA ÖZGEÇMİŞİ




Vural SAVAŞ / Onursal Yargıtay C.Başsavcısı

5 Ekim 2008 günü sabahın erken saatlerinde bir dostum kapımızı çalıyor.
"Ergenekon Savası Zekeriya Öz, tam tahmin ettiğim gibi bir kişi, bugün çıkan Aydınlık Dergisi'ni al ve acele oku" diyor.
Dergi'yi alıp okuyunca dehşet içerisinde kalıyorum. İşte verilen bilgilerden bazı satırlar:
"... Teyze oğlu Seyfullah Vatansever, Zekeriya Öz'ün İmam Hatip'te (İHL) okuduğu yıllarda Fethullah tarikatı tarafından 'devşirildiğini' anlatıyor.
Zekeriya Öz, o yıllarda Fethullah Gülenin finanse ettiği Yeşilırmak Dershanesinde eğitim gördü. Kurban Bayramı'nda vatandaşlardan kurban derilerini toplar Fethullahçıların vakfına verirdi.
***
... Zekeriya Öz'ün savcılık görevine başlama tarihi 1994. Bursa Barosu'ndaki kaydı ise 18.12.1997 tarihinde siliniyor. Buna göre Öz, üç yıl boyunca hem savcı hem de avukat. Yasalarımıza göre, bir Cumhuriyet Savcısı'nın iki kimliği olamaz.
Ergenekon savcısı, attığı her adımda bir skandal yaratmış!"
İktidar yanlısı medya, Zekeriya Öz'ün ilk görev yeri olarak Mutki İlçesi'ni gösteriyorlar. Aydınlık Dergisi'nde yayımlanan 2 Temmuz 1998 tarihli Resmi Gazete'nin fotokopisinden açıkça anlaşıldığı gibi; Zekeriya Öz'ün ilk* görev yeri Çine İlçesi.
Söz konusu dergide, "Ergenekon Savcısı'nın gizlenen 4 yılı" başlığıyla yazılanlar çok ilginç:
***
Yıl 1994, Aydın ilimizin Çine İlçesi.
... Yeni Savcı, önce, eşinin kara çarşafıyla Çinelilerin dikkatini çekti.
Savcı Öz'ün evine gelen misafirler ise haremlik-selamlık olarak ayrılan odalarda konuk ediliyordu. Kadınlar haremlikte, erkekler selamlıkta... Savcı Zekeriya Öz halktan gelen tepkiler üzerine kara çarşafı çıkarttırıp eşine türban ve pardösü giydirdi.
Eşi kara çarşafı çıkardı ama Sava Öz'ün adı Çine'de hiç gündemden düşmedi.
Zira Savcı'nın adının karıştığı skandalın biri bitmeden diğeri başlıyordu.
***
Yıl 1995, Çine Adliyesi.
Bütün adliyelerde olduğu gibi, faks ve adli sicil kaydı yaptıran yurttaşların ödediği paralar, Çine Adliyesi'nde de Adaleti Güçlendirme Vakfı'na aktarılıyordu.
Zekeriya Öz, bir gün; dönemin kıdemli savcısı Ayhan Uğurdan'ın kapısını çaldı.
Savcı Öz, Vakfa aktarılan paranın bir bölümünü 'paylaşma' teklifinde bulunuyordu!
Kıdemli Savcı, çirkin teklife büyük tepki gösterdi. Kıdemli Sava Ayhan Uğurdan, Zekeriya Öz'ü Hakimler ve Savalar Yüksek Kurulu'na şikayet etmeyi de ihmal etmedi. Sonunda... Zekeriya Öz, Çine'den Bitlis Mutki'ye sürüldü.
... Zekeriya Öz'ün vukuatları bununla bitmiyor.
***
... Yıl 1998, Çine girişindeki Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Kıraathanesi'nin önü.
Savcı Öz, oğlu ve babasıyla birlikte oradan geçiyordu.
Mehmet Ocak adlı bir işadamı, silahını çekip Savcı Öz'ün ensesine dayadı!
İşadamı Ocak, Savcı Öz'ü kolundan tutup sürükleyerek kıraathaneye soktu.
İşadamı Mehmet Ocak, kıraathanede bulunan Çinelileri dışarı çıkarırken, Savcı Öz'ü rehin aldığını bildirdi.
Çineliler eylemi hayretler içinde izliyorlardı.
Zira Mehmet Ocak, aynı yıl Çine vergi rekortmeni olmuş, Çinelilerin yakından tanıdığı bir işadamıydı!
Yirmi kadar polis kıraathanenin etrafını çevirdi, Ocak'a Sava'yı bırakmasını söylediler, bırakmadı... Daha sonra dönemin kaymakamı, savcısı ve komiseri araya girdiler. İşadamı Mehmet Ocak yatıştırıldı.
Mehmet Ocak, tam ikibuçuk saat Zekeriya Öz'ü rehin tutmuştu...
Olaya tanık olan Çineliler, ertesi gün gazetelerde bu olayı bulamadılar. Ne işadamı Ocak hakkında ne de Savcı Zekeriya Öz hakkında Soruşturma açılmıştı.
Bu durum Çinelilerin merakını daha da artardı.
Neden sonra öğrendiler ki; Savcı Zekeriya Öz, işadamı Mehmet Ocak'ı haraç vermeye zorluyordu. Sava Öz, arabasının benzinini de, yine Ocak'ın benzin istasyonundan bedava doldurtuyordu... Savcı Zekeriya Öz'ün, kendisini ikibuçuk saat rehin tutan işadamı Mehmet Ocak hakkında neden şikâyetçi olmadığı da böylece anlaşılıyordu!.."
Çinelilerin, Savcı Zekeriya Öz hakkında kullandıkları iddia edilen sıfatlan yazmak dahi istemiyorum.
***
Adalet Bakanı Mehmet Ali ŞAHİN'in izin vermediği için hakkında soruşturma yapılmayan Savcı Zekeriya Öz'ün Aydınlık Dergisi'nde yazılanların doğru olup olmadığını derhal açıklığa kavuşturması gerekiyor. İddialar çok vahim ve Zekeriya Öz'ün bu iddialara karşı ne diyeceğini gerçekten merak ediyorum.

HAKKINDA PEK ÇOK İDDİA VAR

Zekeriya Öz 1. sınıf olamadı (18.01.2009 Cumh.)

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Tartışmalı gözaltı ve tutuklamaların odağı Ergenekon soruşturmasının savcısı Zekeriya Öz, hakkındaki pek çok iddia nedeniyle 1. sınıf savcılığa ayrılanlar arasında yer almadı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) Özün terfisinin askıya alınmasına ilişkin iradesini yansıtan kararı dün Resmi Gazetede yayımlandı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Özün 1995 yılında Çine Adliyesinde görev yaparken, faks ve adli sicil kaydı yaptıran yurttaşların ödediği paralar, tüm adliyelerde olduğu gibi, Adaleti Güçlendirme Vakfına aktarılıyordu. İddiaya göre Öz, beraber çalıştığı savcı Ayhan Uğurdana vakfa aktarılan paranın bir bölümünü paylaşmateklifinde bulundu. Uğurdanın teklife tepki göstererek Özü HSYKye şikâyet ettiği savlanmıştı. Bu şikâyet nedeniyle hem Özhem de Uğurdan soruşturma geçirmişti. Ergenekon soruşturması nedeniyle de Öz hakkında HSYKye onlarca şikâyet ulaşmıştı. Şikâyetler ve iddiaların gündeme geldiği Ekim 2008de HSYK, hâkim ve savcıların 1. sınıfa terfilerini incelemeye aldı. Özün incelemesi de ekim ayında yapıldı.Özün 1. sınıfa ayrılmaya hak kazandığı, 3 yıllık süresini de tamamladığı anlaşıldı. Ancak Özün hakkında pek çok iddia bulunduğunu gözeten HSYK, savcının terfisini askıya aldı.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

sizin gözünüz ve gönlünüz kin ve nefretten kararmış ne yazdığınızın bile farkına varamıyorsunuz...
bahsettiğiniz Zekeriya Öz bu ülkede kolay kolay yetişmiyecek kadar cesur ve mangal yürekli halk ve hak vevyurt sevgisi içinde kelleyi koltuğa almış Darbecilere ,hıortumculara ,hırsızlara, çetecilere,mafyacılara karşı milleti ve ülkesini ve devletini korumaya ve ülkeyi KURTARMAYA çalışıyor...

Ali Toron dedi ki...

Bu yazılar bana ait değil.Yazılarda kin ve ve nefret göremedim.Siz bu adamın bana içeri tıktığı bir tane hortumcu, hırsız, çeteci, ergenekoncu gösterin size inanayım.