6 Eki 2011

Aydınlanmaya direnen gericilik

Bence gericilik hep yaşamış.Kemalist kadroların işbaşından ayrılmaları ile eski softalar yeni yüzleriyle kimlermiş bakalım; Kurtuluş Savaşı sonrası sürgünden dönen hilafet yanlıları, eski sakalını kesip, cami hocalığından baş öğretmenliğe terfi edenler,  eski devrin sarık düşkünü, yeni devrin gazetelerinde köşe yazarları, eskinin hilafetçileri, yeninin iş adamları, müteahhitleri, CHP'nin ağalarıydı. Eski gerici, yeni giysileriyle eğitimci, bürokrat, iş adamı, sermayedar, milletvekili olarak aramıza dönmüşlerdi. Cumhuriyetin kurulması ile sarığını çıkarmış, sakalını kesmiş,  dudaklarından düşürmediği duasını bir kitaba kaldırıp duvara asmış ve Cumhuriyet giysilerini kuşanmışlardı.

Bu yazı Reşat Nuri Güntekin'in "Yeşil Gece" romanının özetidir.1928 Yılında Reşat Nuri Cumhuriyet rejimini bu kitabıyla uyardı.
Arkasından Yakup Kadri "Yaban" kitabı ile ikinci kez uyardı rejimi. Sonunda, Serbest Cumhuriyet Fırkasının da tahrikleri ile Kubilay vakası yaşandı. Ve bize yeni giysilerini giymiş gericilerin eski düşmanlarına karşı zayıf olmadıklarını hatırlattı.Kurulu saat çalışmaya başlamıştı.

Hiç yorum yok: