11 Eki 2011

Gülen’i araştırıyorlar


ALMANYA’DA SOL PARTİ CEMAATİN ÜLKEDEKİ KONUMU İÇİN SORU ÖNERGESİ VERDİ
OSMAN ÇUTSAY / ALİ YILDIRIM
BERLİN - Sol Parti, hükümete yönelttiği 29 Eylül 2011 tarih ve 17/7241 sayılı soru önergesiyle son derece güçlü bir şebeke konumuna ulaşmış Fethullah Gülen hareketinin” Almanyadaki bağlantılarının bir dökümünün çıkarılmasını istedi. Toplam 17 sorunun yanıtlanması için Angela Merkelhükümetine iletilmesini isteyen Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ve arkadaşları, bazı Amerikan, İngiliz ve Rus kaynaklarına işaretle ağır saptamalarda bulunurken, birçok bulgu ve iddianın hükümetçe yanıtlanması zamanının geldiğine dikkat çektiler.
Ulla Jelpke ve Wolfgang Gehrcke gibi önde gelen sosyalist milletvekillerinin öncülüğünde hazırlanan soru önergesinde, Fethullah Gülen Hareketinin Türkiyede ordu ve AKPden sonraki üçüncü büyük güç olduğu belirtilerek, şirketler, medya ve eğitim kuruluşlarından oluşan milyarlık güce sahip ve dünya çapında faaliyet gösteren bu şebekenin” Almanyadaki gücünün ve etkinliklerinin açığa çıkarılması talep edildi. Sol Parti, Zaman gazetesi ve Samanyolu televizyonu örnekleriyle Almanyada, medya başta olmak üzere birçok alanda yaygın bir örgütlenme gerçekleştirdiği vurgulanan Fethullah Gülen Hareketinin, hemen her büyük Alman kentinde özel okullara ve derneklere sahip olduğunu da hatırlattı. Bu güce ilaveten diğer Fethullahçıörgütler de anılırken, çeşitli Hıristiyan-Yahudi kurumları ve Deutsches Orientinstitut (Alman Şark Enstitüsü) ile ortak konferanslar düzenleyen Forum der interkulturellen Dialog (Kültürler Arası Diyalog Forumu) türünden lobi oluşumlarının da vurgulandığı soru önergesinde, enformasyon hizmetleri veren Deutsch-türkische Nachrichten(Alman Türk Haberleri) adlı kuruluşa da dikkat çekildi. Sol Parti, bütün bu etkinliklerin anlamlarının açıklığa kavuşturulmasını istedi. Israrla bu cemaatin Alman Anayasası ile uyumlu olup olmadığına yanıt isteyen Sol Parti milletvekilleri, Merkel hükümetininGülen Hareketi” hakkında, anayasanın korunması açısından önemli hangi istihbarat bilgilerine sahip olduğunu” da sordu.
Okullara mercek
Gülen hareketinin Almanyadaki siyasal partilerle bağlantılarını, hangi Alman toplum ve devlet yapılarının bu cemaat tarafından altının oyulduğunu bilmek isteyen önerge sahipleri, Gülen hareketine ait veya ona yakın kuruluşların, etkinlikleri, projleri ve toplantılarının kamu teşviklerinden hangi ölçülerde yararlandığını da sordu.Soru önergesinde hangi okullara öğrenim ruhsatı verilmediği veya verilen ruhsatın geri alındığının saptanması istendi. Gülenci okulların ve bağlantılı eğitim kurumlarının dökümünün çıkarılması talep edilen önergede, Türkiyedeki Gülen hareketini eleştirenlere yönelik devlet baskısı üzerine hükümetin bilgilerinin ne olduğu” sorusu da öne çıktı. Sol Parti milletvekilleri, Gülen cemaatinin CIA bağlantılarıyla ilgili, hükümetin elinde hangi bilgiler bulunduğunu da sordu.

Hiç yorum yok: