10 Kas 2013

Sınırda kışkırtmanın bilançosu! İşte gün gün provokasyonlar

11sinirbilanco15 Mart 2011 günü başlayan Suriye'ye dışardan çeteler göndererek iç savaş çıkarma ve yönetimi devirme tertibi, provokasyonlarla da sürüyor. Bugüne kadar Türkiye bağlantılı 6 büyük provokasyon gerçekleşti. Her tertipten sonra açıkça Suriye'yi hedef gösteren hükümet bir süre sonra geri adım atmak zorunda kaldı. İşte gün gün provokasyonlar:
Türk jeti Lazkiye açıklarında düşürüldü: 2 pilot şehit
22 Haziran 2012: İlk büyük provokasyon Suriye'nin Lazkiye şehrinin 8 mil açığında Türk F-4 keşif ve gözetleme uçağının düşürülmesiydi. Suriye hava savunma sistemlerini denediği ileri sürülen uçağın, NATO yemi olarak kullanıldığı belirtildi. Olayda Yüzbaşı Gökhan Ertan (30) ile Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy (24) şehit oldu. Suriye, uçağın hava sahasını 1 km ihlal ettiğini açıkladı. İki ülke arasındaki en ciddi kriz, Türkiye'nin geri adım atmasıyla aşıldı. ABD ve NATO'nun destek vermediği saldırı sonrasında, BM ve çok sayıda ülke itidal önerdi. Türkiye bu olaydan sonra, Suriye tarafından gerçekleşecek sınır ihlallerinde, uyarısız karşılık verileceğini açıkladı.
Akçakale'ye NATO kayıtlı havan topu düştü: 5 ölü
3 Ekim 2012: Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine, Suriye'deki çeteler tarafından top mermisi atıldı 5 vatandaşımız hayatını kaybetti. 13 kişi de yaralandı. Havan topunun NATO kayıtlı mühimmat olduğu ileri sürüldü. Buna benzer saldırılar daha sonra da sürdü. Bundan önce de Gaziantep'in Karkamış ilçesinde bir çay bahçesi, Suriye'den açılan ateşle tarandı. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Suriye sınırındaki Derbesiye bölgesinde Türk birlikleri ile Kürt militanlar arasında çatışma çıktı. İdlib'de ise Türkiye'den Suriye'ye girmeye kalkışan bir grup, Suriye birlikleri tarafından ateş açılarak durduruldu.
Hatay Cilvegözü sınır kapısında bombalı araç patlatıldı: 14 ölü
11 Şubat 2013: Hatay'ın Cilvegözü sınır kapısında, Suriye plakalı bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu 4'ü Türk vatandaşı toplam 14 kişi hayatını kaybetti. 28 kişi de yaralandı. Ölenlerin birinin bileğinde ÖSO bayrağı dikkat çekti. Aracın Türkiye üzerinden, Suriye'ye bir saldırı için gittiği ileri sürüldü. Suriye, El Kaide hücrelerini Türkiye'ye bildirdiğini açıkladı. Bu olay Türkiye üzerinden Suriye'ye yönelik çete faaliyetlerini açığa çıkardı ve halktan büyük tepki gördü. Kampların kapatılması ve sınır güvenliğinin sağlanması istendi.
Hatay Reyhanlı'da bombalı araç patlatıldı: 53 ölü
11 Mayıs 2013: Suriye ordusunun, terör çetelerine karşı başarılı operasyonlar yaptığı bir dönemde Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bombalı araç patladıldı ve 53 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hükümet ve yandaş basın, Suriye'yi hedef gösterdi. Cenazeler, tören yapılmadan sessizce defnedildi. Halkın büyük tepkisi nedeniyle Başbakan Erdoğan, olaydan çok sonra Reyhanlı'ya gidebildi. Reyhanlı'nın hedef alınmasının bir nedeni de, bölge halkının çetelere yönelik uzun süredir süren tepkileriydi. Saldırının, Suriye krizini tam da Cenevre konferansına götürme girişimleri sırasında olması dikkat çekiciydi.
Şam, Doğu Guta, kimyasal gaz
21 Ağustos 2013: Şam'ın Doğu Guta semtinde, çeteler tarafından rehin alınan çocuklara yönelik kimsayal sarin gazı kullanılarak katliam yapıldı. 350 ile bin 300 kişinin öldürüldüğü iddia edildi. Saldırı öncesi Suriye ordusunun, ABD özel birliklerinin de içinde olduğu bir çeteye yönelik büyük bir operasyon yaparak imha ettiği sırada gerçekleşmesi dikkat çekiciydi. Saldırıyı bahane eden ABD, İngiltere, Fransa, İsrail, Türkiye ve S. Arabistan, Suriye'ye müdahale edeceklerini açıkladılar.
Rusya ve Çin'in ağırlığını koymasıyla saldırı ihtimali azaldı. Kriz, Rusya ve ABD arasında varılan diplomatik çözümle aşıldı. Hükümet ise bu çözümden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Suriye helikopteri düşürüldü: 3 ölü
16 Eylül 2013: Kimyasal silah tertibinin diplomatik görüşmelerle aşıldığı bir sırada, Suriye'nin askeri helikopteri Hatay'ın Yayladağı ilçesi Güveçci bölgesinde Türk F-16'ları tarafından düşürüldü. Olayda ikisi pilot 3 kişi hayatını kaybetti. Saldırının, Hükümetin krizin alışmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği bir sırada yapılması dikkat çekiciydi.

Hiç yorum yok: