24 Şub 2014

2012’de 108 dev şirket yabancıların eline geçti

1980’den bu yana, Türkiye tam bir yabancı sermaye işgaline uğradı. Kamu kuruluşları yabancılara peşkeş çekiliyor, satılıyor ya da kapatılıyor, yabancı sermayeye sınırsız olanaklar sağlanıyordu. Kamu sektörü olmayınca, özel sektörde emperyalist rekabete dayanamadı, işgale uğradı.
1980’de, Türkiye’deki yabancı şirket sayısı 78 iken, 2003’te 6 bin 584’e, 2007’de 14 bin 208’e, 2012 Haziran’ında 30 bin 333’e, 2013 Haziran’ında ise tam 34 bin 94’e ulaştı.
15 Kasım 2012 tarihinde bu köşede, 2012 yılının ilk altı ayında 23 dev şirketin yabancıların eline geçtiğini yazmıştım. Şimdi yılın tamamına bakalım;
2012’de Amerikalılara satılanlar
ABD tekelleri 2012’de Bahçeşehir Kolejleri’ni, İDAŞ’ı, Polimer Kauçuk’u ele geçirdi.
Damat ve Tween markaları ile bilinen Orka Group’un hisseleri, Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95,6’lık hissesi, Finans Emeklilik’in yüzde 51’i Amerikan tekellerinin eline geçti.
yemeksepeti.com, Penti, Altus Bilişim Technology, CBRE Turkey, Öntaş Teneke ve Redevco Turkey’in tamamını, Elsys Consulting’de yüzde 60’ını, Frigo Pak’ta 29’unu, Karat Güç Sistemleri’nde 49’unu, Olmuksa’nın yüzde 43’ünü ve Sporcum.com E Commerce’de yüzde 68,3’ünü ele geçirdiler.
Transtürk Holding, Usaş, DMS Group İletişim, Malzemem.com, Manajans, Cosmos Yatırım Ortaklığı’nın ne kadarını ele geçirdikleri ise meçhul.
İngiliz tekelleri, 55 şubeli Uyum market zinciri, Graniser, önde gelen spor sitelerinden Mackolik. Com, Pronet, Credit Agricole Yatırım Bankası, Gaat, Financial Services, CYF ve Life Media Fuarcılık, TGI Media’yı ele geçirdi. Vektör Yatırım, Construction, Hayat Enerji, Media Internet Media ve Tiryaki Agro’da ne kadarını ele geçirdikleri ise açıklanmıyor.
Fransız tekelleri 2012’de kozmetik devi Yves Rocher Grubu ve Flormar’ın aldılar. Flomar’ın, 100’ü Türkiye’de, 200’ü 30 ülkede, toplam 300 mağazası vardı.
TAV Havalimanları Holding, TAV Yatırım Holding, CMA CMG Deniz Acenteciliği, İpek Optik, İskenderun Port, İşbir Optik, Opak Optik, Plastikkart ve Starcom Medya Fransızların 2012 yılında ele geçirdiği şirketler arasındaydı.
***
Alman tekelleri 2012 yılında, Aktifsped Logistics & Transportation, Eczacıbaşı Personal, Efes Prenses Hotel, Albertus Kimya, Sodeks Fuarcilik, Enerjisa, İz Air Logistics & Transportation, Karasular Enerji, Metko Hüttens, Mobilike, Nart Sigorta, Reasürans, Palme İnşaat, Ren Grup Diyaliz, Yaren Turizm Tourism ve Yatırım Menkul Değerler’i ele geçirdiler.
Hollandalılar 2012 yılında Ultra Görüntüleme Merkezi’nin ve Bosif’in tamamını, AE Arma Elektropanç’in yüzde 80’ini, Boyner Bireysel Ürünler, ELC Group Müşavirlik, Ganter Mağazacılık, Mel 4 Gayrimenkul, Sintan Kimya, Koton ve UBM İstanbul Fuarcılık’ın çoğunluk hisselerini ele geçirdiler.
Ruslar AEI Enerji Holding’i, BP Turkey’i ve Lidyana.com’u ele geçirdiler. Daha önce Fransız-Belçika ortaklığı Dexia’ya satılmış olan Denizbank, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın eline geçti.
İtalyan tekelleri, Benetton Giyim, Interteks Fuarcılık, Maxtone, Stelliferi Fındık şirketlerini ele geçirdiler.
Japon tekelleri, Bellini Gıda Food & Beverage, Transteknik Teknoloji, Bento Bantçılık ve Filmat Services’i ele geçirdiler.
***
Avusturya tekelleri, Dentaş Ambalaj’ı ele geçirdiler, Perpa Koruma ve Güvenlik ve Tüyap Entertainment’de büyük oranda hisselere sahip oldular.
İsviçre şirketleri Artek Mühendislik, Ekomak, Havak, HSK ve Sekotek Elektronik’in sahibi oldular.
Küveyt şirketleri, Bavet, Dem İlaç, Eurobank, Tekfen Financial’ın sahibi oldular, Bonfilet’in 15 hissesini ele geçirdiler.
Singapur şirketleri, Er Nova Lojistik, Feriköy Gayrimenkul ve Hak Menkul Kıymetler’i ele geçirdiler.
Bahreyn, Göknur Gıda ve Orka Group’u, Danimarka Değer Menkul Değerler’i, Dubai Sigorta Financial’ı, Yunanistan Fjord Marin’i, Hong Kong Cevher Jant’ı, Kore ACVA Elektrik’i, Norveç Petrol Ofisi Arama’yı, Polonya Sigma Danışmanlık’ı, Katar First Investment Bank Qatar EHM Mağazacılık’ı, Suudi Arabistan Dank Gıda’yı ve Toyota Pazarlama’yı, Slovakya Sekom Technology’i, İspanya Unmaş’ı, BEA Orion Holding’i ele geçirdi.

Türkiye 36 bin 328 yabancı şirketin işgali altında

Dünkü yazımda 2013 sonu itibariyle Türkiye’de faaliyet sürdüren yabancı şirket sayısının 34 bin 94 olduğunu yazmıştım. Ekonomi Bakanlığı’nın internet sitesindeki bilgiye göre bu sayı gerçekte daha da yukarıda ve tam 36 bin 328 imiş. Önce bunu düzeltelim.
Emperyalistlerin emrine giren Hükümetler, ülkemizi emperyalist şirketlere işgal ettirdiler. Hatırlayalım, 1980 yılında Türkiye’deki yabancı şirket sayısı, sadece 78 idi. 
36 bin 328 yabancı şirket, yerli kaynaklarımızı kullanıyor, ucuz işgücümüzü sömürüyor, ülkemizi talan ediyor, talan ettiklerini kendi ülkesine aktarıyor. Emperyalist ülkelerin zenginlikleri, bizim gibi ülkelerden yağmaladıklarıyla oluşuyor.
Türkiye’deki yabancı şirketlerin arasında 5773 şirketle Almanya başı çekiyor. İkinci sırada 3256 şirketle İran geliyor. İngiltere 2502 şirketle üçüncü sırada. Rusya 1618, Hollanda 1558,  Amerika 1387, Fransa 1189, Irak 1139, İtalya 1095, İsviçre 620, Danimarka 597, İspanya 580, Çin 540, Arabistan 412, İsveç 409, Birleşik Arap Emirlikleri 390, Japonya 290, Kanada 270, Norveç 261 şirketle sıralanıyor.
İçimizde yağmacılık yapan bu şirketlerin yanı sıra, irtibat bürolarıyla yağmaya katılanlar da var. Bunların sayısı ise, 2013 yılı sonunda 957’ye ulaştı. 
Bu kadarla da kalmıyor. Kamu ihalelerinde yabancılara imtiyazlar, yabancı sermayeli şirketlere gümrüklerde kolaylıklar... 
Bunca imtiyazın karşısında yerli şirketlerin rekabete dayanması mümkün mü? Bire birer yutuluyorlar. Kendi topraklarımızda, yabancılara yem ediliyor ulusal şirketlerimiz.
Dün 2012 yılında emperyalist tekellerin yuttuğu şirketlerimizi okumuştuk. Bir yılda 108 şirketimiz yutulmuştu yabancı şirketler tarafından. 
2013 yılında 161 şirketimizi yuttular
2013 yılında ulusal şirketlerimizin emperyalist tekeller tarafından yutulması daha da hızlandı. 2012 yılında 108 şirketle verdiğimiz kayıp, 2013 yılında 161 şirkete ulaştı.
Bunların içinde, Muğla Çimento, Dharma İlaç, Petrol Ofisi Arama, Acıbadem Sigorta, Alternatif Bank, Demir Sigorta, Kemal Kükrer Yiyecek ve İçecek, Yapı Kredi Sigorta, YÖRSAN ve Tat Tohumculuk da bulunuyor.
Sabiha Gökçen Havaalanı’nı bile sattılar
Dahası da var, fabrikalarımız, madenlerimiz ve limanlarımızdan sonra havaalanlarımız da yabancıların eline geçmeye başladı. Turgay Ciner’e satılmasından sonra mahkemelerin satışını iptal etmesine rağmen Turgay Cinerin başkasına satabildiği havayollarının yer hizmetlerini yürüten TAV adlı şirket, 2012 yılında yabancıların eline geçmişti.
2013’te ise, Çelebi Havacılık ve Assan Liman İşletmeleri yabancıların eline geçti.
Bu da yetmedi, havaalanlarımız da yabancıların eline geçmeye başladı. Hükümet,  Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın % 40’ını Malezyalılara sattı.
Emperyalist şirketlerin bir gecede milyonlarca dolar vurgun yaptıkları İstanbul’daki uluslararası kumarhane olan, sonradan Borsa İstanbul adı verilen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da emperyalist tekellere satıldı. Yabancıların Borsa’nın ne kadarına sahip oldukları sır gibi saklanıyor.
Enerji sektöründe yabancıların ağırlığı giderek artıyor. 2013 yılında yabancı şirketler, Trakya Elektrik Üretim, Ulaştırma ve kargoculuk alanındaki tekelleşme ve yabancıların eline geçiş giderek hızlanıyor. 
1926’dan beri faaliyette bulunan Kamil Koç Otobüsleri’ni Lüksemburg şirketi aldı. Arkasında Rusların olduğu söyleniyor. Yaren Turizm Ulaştırma’nın %74,90’ı Almanların,  Mars Lojistik’in %51’i Japonların eline geçti. Avusturyalılar Aras Kargo’yu ele geçirmeye %25 hissesini satın almakla başladılar. Airmark Turizm’de yabancıların eline geçti. 
Ankara’daki dev alışveriş merkezi Optimum’un % 50’si Singapur, Tüyap Holding’in % 50 si Avusturyalıların eline geçti. Yılların fabrikası Mutlu Akü de artık yabancıların. 
Ve daha niceleri...
Emperyalistler ve işbirlikçileri, 36 bin 328 yağmacı şirketleriyle, işgal günlerini yaşatıyorlar.
Kurtuluş Savaşı günlerindeyiz.

Hiç yorum yok: