14 Oca 2009

UYARILARI DİKKATE ALMADIK



Uğur Mumcu, Cumhuriyet gazetesinin 6 Mart 1991 tarihli sayısında yer alan yazısında bakın bu duyarlı konu hakkında neler yazmış:
“Celal Talabani’nin Washington ile arasının çok iyi olduğu biliniyor. Olası bir Kürt devleti, hiç kuşkunuz olmasın, Washington desteği ile kurulacaktır. Körfez savaşı sonrasında Irak toprakları üzerinde İran İslam Devrimi’nin yayılması ve ABD desteği ile bir Kürt devletinin kurulması yeni sorunlar doğuracaktır. Ve bu sorunlar doğrudan doğruya ülkemize yansıyacaktır. Konu ulusal çıkarlarsa, bu ulusal çıkarlar, Tahran kaynaklı İslam devrimi ve ABD destekli Kürt devleti karşısında nasıl korunacaktır?”

Ecevit, 1995 yılında, yani günümüzden on dört yıl önce Türkiye’nin tehlikeli bir tuzağa çekilmek istendiğini fark ederek o zaman ki Başbakan Tansu Çiller’in dikkatini çekerken aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır:
“Dublin toplantısıyla Kuzey Irak’ta Kürdistan devletinin resmen kurulması girişimi Türkiye’yi tuzağa düşürebilir. Bu toplantı, Türkiye’yi Kuzey Irak’ta ABD mandasında oluşturulacak Kürdistan devletinin bir nevi garantörü statüsüne getiriyor. Ankara bir yandan “Irak’ın toprak bütünlüğü korunsun” diyor, bir yandan da Irak’ın bölünmesine katkıda bulunuyor. Bundan sonra Türkiye’nin güneydoğusundan toprak talebi gelir” (Milliyet, 14 Ağustos 1995)

Hiç yorum yok: