29 May 2011

HİZBULLAH SAİD-İ NURSİ’YE OYNUYOR

Gülen’le çatışmaya başladı



Haber Merkezi - Türkiye’deki terör örgütleri konusunda uzman olan Gareth Jenkins, Hizbullah terör örgütünün, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde Fethullah Gülen cemaati ile çatışmaya başladığını ileri sürdü. BBC Türkçe servisinden Güney Yıldız’ın sorularını yanıtlayan tahliye edilen Hizbullah’ın üst düzey yöneticilerinin cezaevinde iken örgütün liderlik yapılanmasını değiştirdiğini, şu andaki liderinin de Avrupa’da yaşadığını anlattı. Jenkins, Hizbullah’ın Said-i Nursi’yi de kendi ideolojik temellerine katmak ve sembollerinden biri haline getirmek istediğini, bunun sonucunda Gülencemaati ile mücadele etmeye başladığını ileri sürdü. Jenkins, Tabii ki Said-i Nursi geleneksel olarak Gülen hareketiyle birlikte anılıyor. Hizbullah, Kürt milliyetçisi bir söyleme kayıyor. Hizbullah bir yandan Said-i Nursiyi kendisine mal edip bir yandan da Gülen hareketinin devlete yakınlığını vurgularsa bu Gülen hareketinin Güneydoğudaki desteğini de baltalayabilir” dedi.

‘Hizbullah daha tehlikeli’
Devlet perspektifinden bakıldığında Hizbullah’ın daha teklikeli görüldüğünü belirten Jenkins, Hizbullah destekçilerinin Gülen hareketiyle ilişkili kurumlara ve kişilere baskı kurmaya çalıştığına tanık olduğunu aktardı.
‘BDP ittifakarayışına girebilir’
Jenkins, Düşmanlık özellikle Hizbullahın Said-i Nursiyi kendine mal etmeye çalıştığı düşünüldüğünde daha da pekişecek gibi görünüyor. PKKnin ateşkesi kalıcı hale getirmesi durumunda, BDPliler gibi laik Kürt politikacılarla Gülen hareketi arasında bir çeşit ittifak olabilir” dedi. PKK ve Hizbullah’ın çatışmasından devlet ve Gülen cemaatinin kazançlı çıkacağını belirten Jenkins, Hizbullah’ın Hamas modelini izleyebileceğini belirterek ‘PKK Hizbullahtan çekiniyor, Hizbullah PKK’dan değil’ dedi.

Hiç yorum yok: