27 Eki 2011

Şeker’i satmak Türkiye’yi satmaktır

Şeker sektörü, 500 büyük firma içerisinde ilk 10’da. Çalışan sayısında üçüncü, öz sermayede beşinci, üretimden satışlarda altıncı, satış hasılatında yedinci, ihracatta ise dokuzuncu sırada.
Türkşeker ‘in henüz satılmamış 25 fabrikası, 4 alkol fabrikası, 6 makine fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 2 tarımsal işletme fabrikası, 1 Elektromanyetik Aygıtlar Fabrikası, 1 araştırma enstitüsü bulunuyor. 65 il ve 7 bin 500 yerleşim biriminde pancar tarımı yapılıyor. Pancar çiftçisi devlete hiç yük olmadan 1,7 milyon dekar kıraç tarım arazisini sulu tarıma kazandırmış. Fabrikalarda 8 bin 516 daimi, 5 bin 384 geçici olmak üzere 13 bin 900 işçi çalışıyor. Ayçiçeğine göre 4,4 kat, buğdaya göre ise 18 kat fazla istihdam yaratıyor. 250 bin tarım işçisi ve az topraklı çiftçiye 100 gün süreyle iş imkanı sağlıyor. 3 milyar dolar katma değer ve taşımacılık sektörüne 25 milyon tonluk iş hacmi sağlıyor. Şeker pancarı, süt ve et üretiminin en kıymetli besin maddesi. 1dekarının hayvansal besin değeri, 23 dekar mera otuna, 50 kg et, 500 lt süt üretimi sağlayacak değere sahip.
Pancar, aynı zamanda oksijen zengini… Bir dekar şeker pancarının fotosentez yoluyla ürettiği oksijen, 6 kişinin 1 yılda tükettiği oksijene eşdeğer.  Bir dekar şeker pancarı, 3 dekarlık çam ormanı kadar oksijen üretiyor. Tarım ve sanayi işçisi, taşımacılık ve hayvancılık sektörü ile ülke nüfusunun yüzde 15’i geçimini bu sektörden sağlıyor.
Yenilenebilir enerji kaynağı
Pancardan biyoetanol da üretilebiliyor. Hatta petrolde dışa bağımlılıktan kurtulmayı sağlayacak biyoetanol üretimi için, en doğru ürünün şeker pancarı olduğu tespit ediliyor.
Brezilya’da 500 bin, ABD’de 200 bin kişi, biyoyakıt sektöründe istihdam ediliyor. Uzmanlara göre, biyoyakıt üretiminde Avrupa birincisi olma şansımız var.  4.7 milyar litre olan biyoetanol üretimi gerçekleştirebilir ve 190 bin kişiye iş olanağı sağlanabilir.
Pancara kota, ithal şekere yol verme.Fransa önce şeker fabrikalarını özelleştirmiş, sonra kişilere kar amacıyla özelleştirmenin yapılmayacağını görerek, fabrikaları, içinde pancar üreticileri ve kamunun da bulunduğu yeni bir yapıya devretmiştir. ABD’de ise şahısların tek bir fabrikası yoktur. Türkiye’de ise Şeker sektörünü yok etmeye pancara kota koyarak başladılar. Kotanın başladığı 1998’de 22,3 milyon ton pancar üretiliyordu, 2007`de üretim 12,4 milyona düşürüldü. 2003 yılında 460 bin çiftçi pancar ekerken, bu sayı 2008`de 209 bine geriledi AB ülkeleri ithalata yüzde 200 vergi koymalarına rağmen, Türkiye gümrük vergisini son 10 yılda her yıl yüzde 1 oranında azaltarak 2004 yılında yüzde 135'e indirdi.
Özelleştirmeci hükümetler, 20 yıldır Şeker fabrikalarına bir tek çivi çakmadılar, teknolojisini yenilemediler. Çürümeye terk ettiler. 25 fabrikanın 20 si, satılarak birbirinden koparılması halinde, zarar ediyor denerek kapanması için yeterli sebebe sahip.
Ve şeker sektörünü yok etme startı
AKP, Cargil’e, IMF’ye ve AB’ye verdiği sözler gereği, şeker fabrikalarını yeniden satmaya koyuldu. Bu kez satmayı düşündükleri üç değil, tam on fabrika. Elazığ, Malatya, Erzincan, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikaları.
‘Şeker fabrikalarının kamu kurumu olmaktan çıkarılması, ulusal Şeker sektörünün ortadan kaldırılmasına yol açacaktır.’ Şeker-İş Sendikası böyle diyor.
Şeker, aynı zamanda, çok sayıda önemli örgütün de olduğu sektör. Şeker-İş Sendikasının dışında, Ziraat Odaları, Pankobirlik, Ziraat Mühendisleri Odası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Kamyoncular Kooperatifi gibi örgütler de var. İllerdeki Sanayi ve Ticaret Odalarında da şeker sektöründen geçinen önemli oranda iş adamını barındırıyor.
2005 yılında Şeker –İş Sendikasının sloganı, ‘Şekeri satmak Türkiye’yi satmaktır. Şeker vatandır vatan satılmaz’ idi. Bu kadar önemli örgütün olduğu bu sektörde, şeker sektörünün yok edilmesine yol açabilecek olan 10 fabrikanın satışı ilan edilmişken, örgütler sus pus içindeler.  Yaprak kımıldamıyor. Oysa ki bir araya gelseler, Türkiye’nin nerdeyse yarısı demek.

Kaynak:  1- Şeker-İş Sendikası
2- www.turkseker.gov.tr

Hiç yorum yok: