
Dünya devrim tarihinin üç önemli lideri, kendi evlatlarını savaşa göndermekten kaçınmadı: Mustafa Kemal Atatürk, Stalin ve Mao. Atatürk, manevi kızı Sabiha Gökçen’i Dersim isyanında görevlendirdi. Ona kendi silahını verdi ve “Esir düşersen kafana sık!” dedi. Stalin’in oğlu Yukov, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından esir alınarak öldürüldü. Mao’nun oğlu Anjing de 3 yıl süren Kore Savaşı’nda ABD uçaklarının bombardımanı sırasında hayatını kaybetti.
Atatürk, Sabiha’yı Dersim’e gönderdiAtatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen, Eskişehir Hava Komutanlığı’nda askeri pilot olarak görev yaparken, 1937 yılında Dersim isyanı çıkar. Gökçen, isyanı bastırmak için düzenlenecek operasyona katılmak için gönüllü olur. Komutanları, Atatürk’ün iznini isterler, Atatürk tereddütsüz kabul eder. Dersim’e uçmadan önce Gökçen’e şunları söyler: “Alacağın görev oldukça çetin! Aldatılmış bir eşkıya çetesi ile karşı karşıya kalacaksın. Onların da ellerinde birtakım silahlar var. Uçağın arıza yapacak olursa mecburi inişe geçecek ve sonunda onlara teslim olacaksın.” Bu sırada kendi silahını çıkarıp Gökçen’e uzatır ve şöyle der: “Ya karşındakini vuracak ya da kafana sıkacaksın! Teslim olmak yok!” Gökçen görevini başarıyla tamamlayıp döner. Madalya alır. ‘Dünyanın ilk savaş kadın pilotu’ olarak tarihe geçer.
Stalin şu yanıtı verir: “Benim oğlum onbaşı rütbesindedir. Karşılığında size ancak bir onbaşı gönderirim.” Almanlar kabul etmez, tekliflerinde ısrarcı davranınca, Stalin bu kez şu yanıtı verir: “Benim oğlum bir general etmez!” Daha sonraki yazışmalar da sonuç vermez. Almanlar Yukov’u kurşuna dizerler. Yukov, tarihe, İkinci Dünya Savaşı’nda ölen 20 milyon Sovyet vatandaşından sadece biri olarak geçer.
Mao’nun oğlu Kore’de öldü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder