26 Tem 2020

HAMDULLAH ÇELEBİ SAVUNMASI

İdam İle Yargılanan Hamdullah Çelebi – Alevi Haber AğıGülağ Öz birçok kitap yazan değerli bir araştırmacı yazardır. “Yeniçeriler ve Bektaşilik” adlı eserine Hacıbektaş Dergahı Şeyhi Hamdullah Çelebi’nin Savunmasını almış. Bundan iki asra yakın bir süre önce resmi Sünniliği temsil eden kadı ve müftü gibi kimselerin din anlayışı ile onun karşısında bulunan Bektaşilik anlayışını öğrenmek ve günümüzde olan bitenleri de anlamak bakımından bu savunma çok önemli… 2. Mahmud, Yeniçerileri topa tutup yok ettikten sonra 17 Haziran 1826 tarihinde bir ferman ile Yeniçeri Ocağını resmen kapattı. Bu fermanında söyledikleri sonradan olacakların da işaretini veriyordu: “İş bu Yeniçeri taifesi şeriata aykırı ve küfre götürecek haramları helal saymaya, oruç ve namazı terk ve Hülefai Raşidin hazretlerine sövüp küfretme gibi hakaretlere cesaret ederek birtakım saf iman sahiplerinin bilgisizliklerinden yararlanmak suretiyle doğru yoldan saptırarak delalet yoluna sevk etmişlerdir” Hacıbektaş Dergahı Piri Çelebi Feyzullah efendi İstanbul’a getirildi, yargılandı ve asıldı. Son Hacıbektaş Şeyhi Hamdullah efendi, Kırşehir’de kurulan şeriat mahkemesinde yargılandı, asılmaya mahkum edildi ama Padişah’ın son anda yetişen fermanıyla cezası Amasya’da sürgüne dönüştürüldü. 
Şimdi şeriat mahkemesinin tutanaklarından Hamdullah Çelebi’nin savunmasına geçebiliriz. Mahkemede baş kadı Hacı Müfit efendidir. Üyeler katip İsmail efendi, Müftü Hacı İlmullah Halim efendi, Konya kadısı Abdulkayım efendi ve Miralay Abdullah Hüseyin efendidir. Miralay’ın Hamdullah Çelebi’nin konuşturulması konusunda uyarıları dikkat çekicidir. Mahkeme Başkanı ise her sorusuna “kanı helal şeyh” diye başlayarak daha baştan idam hükmünü vermektedir. 

Tutanak: 
Kadı: Kanı helal şeyh. Senin ve mensubuyun kanı helaldir. Sapkın bidat mezhebin mensubu olduğuna Mahkemeyi Şeriayı Muhammediyenin önünde pişmanlığını tevbe ederek dile getirdikten sonra sorularıma cevap verirsin. Şu anda birkaç saat birkaç dakikalık zamanın var. Tevbe et pişmanlığını dile getir. İslam dininde bu Aleviliği Bektaşiliği nereden çıkardınız. Ehli Sünnet vel Cemaat yolundan ayrıldığınıza tevbe et bakıyım. İfadeni ona göre değerlendireceğim. 

Cevap: Efendim Kadı hazretleri. Senin Ehli Sünnet vel Cemaat dediğin mezhep sapkın ve bidattır. Can hayfı (korkusu) olmadan doğruyu söylediğimin tutanaklara geçmesini istiyorum. Mahkemenizin ve şu andaki devletinizin İslâm diniyle yakından uzaktan ilginiz alakanız yoktur. İslam Peygamberi’nin öldüğü gün Beyt-i Ali’de yas ve matem vardır. Hz. Fatıma’ya ve ailesine taziye baş sağlığı istemeye gelenler olmuştur. Beyt-i Ali basılmıştır, İslâm dini ayakaltına alınarak hiçe sayılmıştır. Beyt-i Ali, Ali evi demektir. Bu evde Hz. Peygamberin torunları, kuzenleri vardır. Selman, Ebuzer, Miktat, Ammar, Yaser vardır. Üç halife tarafından Beyt-i Ali adamlarının nasıl itilip kakıldıkları tarih kitaplarında yazılıdır. Malik Nümeyri ve tarafları katledilmiş; karıları, kızları, köle gibi Medine’de satılmıştır. Ebuzer’e işkence yapan Halife Osman, “yazık, ihtiyardır bağışla” diyenlere, “Beyt-i Ali adamlarına acınmaz” demiştir. Emeviler zamanında Hz. Ali’ye Hasaneyn’e, Malik Ejdar’a, Ammar Yaser’e lanet etmek din icabı sayılıp camil başsağlığı taziye için toplanan kişilere Beyt-i Ali adı verilmiştir. Beyt-i Ali Alevi demek olur. Abbasiler zamanında da, Beyti Ali taraftarı, adamları, hem Ali evlatları katledilmiştir. On iki İmamları beşini Emeviler, yedisini Abbasiler şehit etmişlerdir. Zorla dine el konularak Sünnilik icat edilmiştir. Zamanımıza kadar, Aleviler katledilmiştir. Benim sizden can için bidat mezhebinize İslâm diyeceğimi mi sanıyorsunuz?

Kadı: Kes, konuşma, kanı helal, ehl-i küfür kişi. 

Kadı: Anlat Şeyh Efendi. İdamın kokusunu alıyorsun değil mi? Benzin de çok bozuk. Şeriatın kestiği yer acımaz 

Cevap: Efendim Kadı Hazretleri, güruh-u eşkıya olan çavuşların bana geceleri çok zalim, gaddar davranıyorlar. 

Kadı: İslam Halifesinin Müslüman Asakir-i Mansure-yi Muhammediyye askerlerine güruh-u eşkıya diyemezsin. Yeniçeriler eşkıya grubu idiler. Cezalarını buldular. -

Şeyh: Kadı Efendi Hazretleri, sen Sünni güruhuna İslam dememizi mi istiyorsun? Bizlere hiddet şiddetle bunu kaim ettiremezsin. Asla Müslüman diyemem. 

Kadı: Şeyh Efendi, aklını başına toparla, düşün, Elhamdülillah Müslüman’ız; askerimizde Müslüman, Mahkeme-yi Şeria’mız de Müslüman, Devleti Halifemiz Padişahlığın ülkesi de sana kabul ettirmesini biliyorum. 

Cevap: Efendim Kadı Hazretleri Müslüman’dır. Mecbur kabul edeceksin. Kabul etmeye mecbursun. Ben asla acıma hissi olmayan zalim, gaddar, bu kadar merhametsiz kişileri kabul edemem. Hiçbir gerçek eren, eşkıya güruhuna İslam veya Müslüman dememiş. İstanbul’da Belgrat Ormanlarında, İstinye (İtsince, Istranca Ormanlarında diri diri yakılan on binlerce Oğuz Türkmenlerimiz olan Müslümanları yakan şaki nasıl olur da Müslüman adını alır? 

Kadı: (Tokmağını tunç zile vurarak bağırır) Vay dinsiz vay! Sen buraya hesap sormaya gelmedin. İdam olmaya geldin. Gereksiz sözleri söyleme. Adabını takın! Sus! 
Konya Kadısı Aksaraylı Abdul Kayyum Efendi: (Kibar bir eda ile kadıya rica etti) Şeyh’e müsaade et konuşsun; konusunu bitirsin. 

Kadı: Şeyh Efendi, Şeyh Efendi, konuş konuş, dinlenilmene karar alındı. Devam et. 
Hamdullah Efendi: Kerbela’da Hz. Hüseyin şehitliğinde demiştir ki kan döken katil bu şaki güruhu asla İslam olamaz buyurmuştur. Ve bu şaki güruhuna mahşerde dedem şefaat etmeyecek demiştir. Hz. Peygamber’in sevgili kız torunu Zeynep kanlı zalim olanlar için “Eşkıya güruhunu asla İslam, Müslüman adıyla anmayınız” diye bize vasiyeti vardır. Kan dökerek, hiddet, şiddet ile bizlere zor ile Müslümanlığınızı söylettiremezsiniz. O tarihten sonra gelen erenlerden, evliyalardan, imam ve şeyhten, meşayihten asla kimse Kerbela katillerine ve benzeri olayları meydana getirerek kan dökenlere asla İslam ve Müslüman denilmeyeceğine yeminle bildirmişlerdir. 

Kadı: Haddini aşıyorsun Şeyh Efendi. Kadirini kendin ayağımın altına atıyorsun. Sen, biz Ehl-i Sünnet vel cemaat ehline olmayan bulunmayan kusurunu söylemek için mahkemeyi şeriyaya dikilmedin. Devlet-i İslam Halife-yi Müslüman Efendimize asi gelmiş suçlu kafir yeniçerilerin taraflısı, suçlarının ortağı olarak dikiliyorsun. Senin Müslümanlığımızı kabul etmen etmemen sünnet ehli oluşumuzun şerefine leke olamaz. Bunu bilesin.

Hiç yorum yok: