22 Oca 2012

‘Devlet sırrı’ tehlikesi


Cumhuriyet 22.01.2012

AB Uyum Komisyonu’nun CHP’li üyeleri tasarıya muhalefet şerhi koydu


© Tasarı, hangi bilgi ve belgelerin “devlet sırrı” kapsamına gireceğine Başbakan’ın başkanlığında, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlarından oluşan kurulun karar vermesini öngörüyor.
AYŞE SAYIN
ANKARA - Devlete ait hemen her belge veya bilginin “keyfi” olarak devlet sırrıkapsamına sokulması ve sonsuza kadar kadar sır” olarak kalmasının yolunu açan Devlet Sırrı Yasa Tasarısına TBMM AB Uyum Komisyonunda muhalefet şerhi koyan CHP, Süper Başbakanlık inşa ediliyor” uyarısında bulundu.
AKP hükümetinin geçen dönem Meclise sevk ettiği ve kadük olması üzerineyenileyerek” yeniden Meclise gönderdiği Devlet Sırrı Yasa Tasarısıgeçen günlerde tali komisyon olan AB Uyum Komisyonunda görüşülerek AKP oylarıyla kabul edildi. “Devlet sırrıkapsamının son derece geniş tutulduğu ve sır süresinin sınırsız” tutulduğu tasarı, geçtiğimiz günlerde de Adalet Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Halen alt komisyonda görüşülen tasarı, hangi bilgi ve belgelerin devlet sırrıkapsamına gireceğine Başbakanın başkanlığında, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlarından oluşanDevlet Sırrı Kurulunun karar vermesini öngören tasarı ile siyasi iktidara geniş yetki veriyor.
Tasarıya muhalefet şerhi koyan AB Uyum Komisyonunun CHPli üyeleri Umut Oran, Oğuz Oyan ve Aykan Erdemir, düzenlemeyi tek parti devletinin inşasıolarak nitelendirdi. Muhalefet şerhinde özetle şu eleştiri ve uyarılara yer verildi:
 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçasuikast iddialarıyla” ilgili olarak Genelkurmayın Kozmik Odasına dahi girilebilmiş, mahkeme burada gereken araştırmayı günlerce yaparak bilgi ve belgeleri inceleyebilmiştir. Aradan geçen bunca yıla rağmen soruşturmanın akıbeti öğrenilemese de, bu tasarı yasalaştığında bu belirsizliğin üzerine 100 yıllık bir sünger çekilebilecektir.
 Bu düzenlemeyle, süper bir başbakanlık, süper bir yürütme oluşturulmasının, bir tek parti devletinin inşa edilmesi süreci hızlanacaktır.
 Eğer ileride AB üzerinden buna bir eleştiri gelmezse, biliniz ki bu ABnin çifte standartlı bir Bon pour lOrient” (Şark için yeter de artar bile) anlayışından kaynaklanacaktır.
 Devlet sırrı tabiri o kadar muğlak tanımlanmış ki her faaliyetin devlet sırrı niteliğine sahip olmasının yolu açılmıştır. Devlet sırrını belirleme yetkisi tek başına siyasi iktidara verilmiş, kurul kararlarına karşı bağımsız yargıya itiraz mekanizması kurulmadığı için bu haliyle kurul antidemokratiktir.

Hiç yorum yok: