27 Mar 2013

İzmir’i Doğru Yola Getirmek


Yeni
Bekliyorduk. Nihayet “Gâvur” İzmir de iktidarın toplumu Müslümanlaştırmak projesi kapsamına alındı. İki gün önce İzmir’deki din görevlileriyle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez“Kentin manevi hayatını din görevlileriyle yeniden ayağa kaldıracak, işe ehil bir kişiyi şehre müftü olarak atadıklarını” dile getirdi. Görmez’e göre “İzmir’in farklı bir dindarlığı var(-dı) ve bu dindarlık irfan geleneğine” ihtiyaç gösteriyordu. Durum böyle olunca İzmir’e müftü olarak “irfan geleneğinden geçmiş bir tasavvuf profesörü”atandı. Önümüzdeki dönemde yeni müftü Ramazan Mutlu’nun “Gâvur”İzmirlileri doğru yola getirmek için girişeceği çabalara tanık olacağız.

Bilindiği gibi irfan geleneğinden gelenler, İslam-Doğu’nun kendini yenilemesinin tıpkı Batı’nın yaptığı gibi kendi kökleri üzerinden gerçekleştirildiği takdirde İslami algı ve uygarlığın dünya insanlığı için bir“iddia” konumuna yükselmesinin mümkün olabileceğine inanırlar.
Müslüman, sahip olduğu bu irfan geleneğini yenileyerek, onun “derunî” boyutuna her geçen daha çok nüfuz etmeye çabalamalıdır. İrfan geleneği ile güncel pratikler arasındaki ilgiyi kurarak “irfanî” bakışla beslenmiş bir sosyal bünyeye sahip olmaya çalışmalı ve bu yolda bir evrilme sürecini idrak etmelidir. İslam-Doğu’nun modernleşmesinin yolu budur!
Yazar İsmail Süphandağı’na göre “İrfan geleneğinin içeriğini tasavvuf birikimlerinin oluşturduğu şüphesizdir. Ancak bu içerik her hali bir hikmet ile donatılmış olan Güzellik Nebisi’nin (Hz. Muhammed’in - DK) yaşam biçiminin temelleriyle berrak bir görüntü sunabilir. İnsan ile insanlar arası ilişki yanı sıra insan ile eşya ve varlık arasındaki ilişkiye dair kodlar, Allah’ın (cc) isimlerinin kesif âlemdeki açılımlarıyla insani zaviyeden karşılığını bulduğu bir düşünüş ameliyesi, irfanî geleneğin güncelleştirilmesine dönük bir zemin oluşturabilir.”


Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Tüm gençleri kitle iletişim araçları teslim aldı. Çocuklarımızın sanal ortamlara mahkûm olduğu dönemde yaşıyoruz. Muhatap kitlemizin anlayışları, dili değişti. 10 sene önceki mihrap görevliliği, müftülük tanımıyla yolumuza devam edemeyiz. 10 sene önceki Kuran öğretmenimizin öğretme tekniğiyle bugün yolumuza devam etmemiz mümkün değil. 120 bin personelimizle önce kitabı doğru okuyarak, Allah’ın Resulü’nü, çağın idrakini doğru anlayarak daima İslamın rahmet mesajlarından sapmadan, değişim ve dönüşüm içinde olmak mecburiyetimiz var”demektedir.
Kısacası, İzmir’in yeni müftüsü Mutlu’nun işi hiç kolay değildir. İzmir’i, İzmirlileri doğru yola getirebilmek için epey zorlanacaktır. Ne var ki üzerine yüklenen görevi başarmak zorundadır, çünkü “iyice” Müslümanlaştırılmamış İzmir’de AKP’nin ilk parti konumuna yükselmesi olanaksızdır.
İzmir kökenli bir ailenin çocuğu olarak İzmir’in doğru yola geleceğine ilişkin hiç umudum yok, ama bekleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok: