10 Tem 2012

Avro zirvesinde isyan çağrısı


Alman profesörler halkı avro kurtarma paketine başkaldırmaya çağırdı
Almanya’nın önde gelen 160 ekonomi profesörü, Brüksel’deki son avro zirvesinde alınan kararlara isyan çağrısı yaptı.
Alman profesörler, yazdıkları kamuya açık mektupta, “Avrupa Bankalar Birliği, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini tehlikeye sokar. Ekonomimiz risk altına girecek” uyarısında bulunarak, halkı kararları protesto etmeye çağırdılar. Çağrıda, avro kurtarma önlemleri adı altında bankaların ve mali kuruluşların kurtarılacağı, bunun da halkın ve genç kuşakların geleceğini ipotek altına alınacağı belirtildi.
Dortmund Üniversitesi Ekonomi İstatistikçisi Prof. Walter Kraemer ve Münih Araştırma ve Enformasyon Enstitüsü Başkanı Prof. Hans-Werner Sinn öncülüğünde yazılan açık mektupta şöyle denildi:
Devlet borçlarının üç katı
“Değerli Vatandaşlar,
“Son Avrupa Birliği Zirvesi’nde Başbakan Angela Merkel’in kendisini zorunlu hissederek aldığı kararlar yanlıştır. Biz, Alman dili konuşulan ülkelerin ekonomistleri, avro sisitemi içindeki bankaların borçlarının sorumluluğunu kollektif üstlenmek anlamına gelen Avrupa Banka Birliği oluşturulması yönünde atılan adımları büyük endişeyle izliyoruz. Bankaların borçları devlet borçlarının neredeyse üç katından fazla. Mali kriz içinde bulunan beş avro ülkesindeki borçlar milyarlarca avroyu buluyor. Avrupa’nın istikrarlı ülkelerinin vergi ödeyen vatandaşları, emeklilieri ve tasarruf sahipleri bu borçların sorumluluğu altına alınamazlar. Özellikle de enflasyoncu ekonomi balonlarının finansmanından kaynaklanan büyük mali kayıpların yaşandığı güney avro ülkelerinin pek yakında iflas edecekleri ortaya çıkmışken, hiç sorumluluk altına alınamazlar.
Servet bankalarda
“Bankalar da başarısız olabilmelidir. Borçlular ödeyemez duruma düşerlerse, yükümlülüğü taşımak zorunda olan tek bir gurup söz konusu olmalı ve olabilir: Alacaklıların kendisi. Zira alacaklılar bizzatihi bilinçli olarak yatırım risklerini göz önüne aldılar; ayrıca sadece kendileri gerekli servete sahiptiler.
“Politikacılar toplam yükümlülüğü dağıtarak ve bankaları sıkı kontrol altına alarak kötü kullanmayı engelleyeceklerini umud ediyorlar. Bu konuda başarılı olmaları söz konusu değil; zira Avro Bölgesinde borç krizinde olan ülkeler kurumsal çoğunluğa sahip. Avro Bölgesinin istikrarlı ülkeleri, banka borçlarının sorumluluğunun ortak üstlenilmesine onay vermeleri halinde, toplam yükümlülüklerin daha da genişletilmesi ve sorumluluk koşullarının hafifletilmesi konusunda sürekli baskı altına alınacaklar. Bu koşullarda komşularla anlaşmazlık ve uyumsuzluk kaçınılmaz olacak.
Çürümüşlüğün
bedeli halka
“Banka borçlarına ortak kefalet gibi önlemlerle ne avro ne de Avrupa ilkeleri kurtarılabilir. Burada bu işle ilgisi olmayan ülkelerin vatandaşlarına bedel ödetilerek kurtarılacak olan Wall Street, City of London ve Almanya’dan da birkaç yatırımcı, yerli ve yabancı bir dizi çürümüş bankadır.
“Borçların ortaklaştırılması güncel sorunlara çözüm getirmemektedir. Sadece dayanışma bahanesiyle belirli alacaklılar gurubunun teşvik edilmesine ve ulusal ekonomilerin yatırım kararlarının çarpıtılmasına hizmet eder.
“Lütfen bu mektubu ekonomimizin hangi tehdit altında olduğunu bilmeleri için, bağlı bulunduğunuz seçim bölgesinin siyasi vekillerine iletin.”
Son Güncelleme: Pazartesi, 09 Temmuz 2012 21:02

Hiç yorum yok: