18 Kas 2012

6 ayda 23 dev şirket yabancılara satıldı


2012 Ocak ile Temmuz ayları arasında 23 dev şirket daha yabancıların eline geçti.
Amerikalılara satılanlar
Bahçeşehir: ABD merkezli Carlyle Grubu Bahçeşehir Kolejleri’nin yüzde 48’ini aldı.
İDAŞ: New York merkezli Capital Partners, İDAŞ’a 30 milyon lira ile ortak oldu.
Polimer Kauçuk: 1957’de kurulan Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk, ABD’li Eaton Corporation’a satıldı.
Damat ve Tween: Türkiye’de Damat ve Tween markaları ile tanınan Orka Group’un azınlık hisseleri Amerikalı Investcorp’a satıldı.
Mustafa Nevzat: Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95,6’lık hissesi, 700 milyon dolara Amerikalı Amgen’e satıldı.
Finans Emeklilik: Finans Emeklilik’in % 51’i, Amerikalı Cigna’ya 85 milyon Euro’ya satıldı.
Yemeksepeti: İnternet üzerinden yemek siparişi alan yemeksepeti.com, Amerikan General Atlantic’e 44 milyon dolara hisse sattı. yemeksepeti.com, daha önce de % 20 hissesini European Founders Fund’a satmıştı.
Penti: Amerikalı The Carlyle Group, Penti’nin yüzde 30 hissesini 150 milyon dolar’a aldı. Çorap, iç çamaşırı, ev giyim, mayo ve aksesuar pazarında Türkiye’de 155, 16 ülkede 39 mağazası olan Penti’nin, İngiltere, İtalya ve Çin’de de ofisleri var.
İngilizlere satılanlar
Uyum: Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden Uyum, İngiliz Tesco Kipa’ya satılıyor. Büyük çoğunluğu İstanbul’da olan 55 şubeli Uyum’da 1850 kişi çalışıyor.
Graniser: Kazancı Ailesi’nin sahip olduğu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser’in % 75 hissesi, 75 milyon dolara İngiliz Bancroft Private Equity LLP’ye satıldı.
Mackolik: Önde gelen spor sitelerinden mackolik.com’un yüzde 51’i, 40.8 milyon TL’ye İngiliz Perform şirketine satıldı
Pronet: Türkiye elektronik güvenlik sistemleri sektörünün önde gelen markalarından Pronet, İngiliz Cinven’e 350 milyon Euro’ya satıldı.
Fransızlara satılanlar
Flormar: Fransız kozmetik devi Yves Rocher Grubu, Flormar’ın yüzde 51’ini satın aldı. Flomar’ın, 100’ü Türkiye’de, 200’ü yaklaşık 30 ülkede, toplam 300 mağazası bulunuyor.
TAV: TAV Havalimanları Holding’in yüzde 38’i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding’in yüzde 49’u Fransız Aéroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.
Denizbank Ruslara: Zorlu Grubu’na ait Denizbank, 2006’da Fransız-Belçika ortaklığı Dexia’ya satılmıştı. Denizbank bu kez de Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’a 3,54 milyar dolara satıldı.
Koton’un yarısı Hollandalılara: Koton’un yüzde 50’si, 500 milyon dolara Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı.
Bento Japonlara: Sanayi tipi yapışkan film üreticisi Bento, 100 milyon dolara Japon imalat şirketi Nitto Denko’ya satıldı.
Hak Menkul Singapurlulara: Hak Menkul’ün yüzde 95,9 hissesi 20 milyon dolara Singapurlu Philip Brokarage’ye satıldı.
İskenderun Limanı’nın yüzde 20’si satıldı: Limak, İskenderun Limanı’nın yüzde 20’sini Avrupa Yatırım Bankası ile Fransız ve İtalyanlar’ın kamu fonlarının ortak olduğu InfraMed’e sattı.
Petkim’deki son hisse Azarbeycan’a: Petkim’deki yüzde 10,32’lik son kamu hissesi, 168 milyon 500 bin dolara Azerbaycan Petrol şirketi Socar’a satıldı.
Dubai merkezli Eastgate Capital Group, Silk&Cashmere’in yüzde 45’ini satın aldı.
Geçen yıl İstanbul Fuar Hizmetleri’nin yüzde 75’ini alan İngiliz Tarsus Group, şimdi de Life Media Fuarcılık’ın yüzde 70’ini 30 milyon TL’ye aldı.
Bir yandan devletin elinde son kalanlar satılırken, özel sektör de hızla yabancıların eline geçiyor. 1980’de Türkiye’deki yabancı şirket sayısı 78 iken, 2012’de tam 30 bin 333’e çıktı.
Görünen şu ki, kamu sektörü tasfiye edilince, özel sektör de ayakta duramıyor. Ya batıyor, ya da yabancıların eline geçiyor.
Kaynak: Eren Güler / Hürriyet Gazetesi

Hiç yorum yok: