1 Mar 2013

150 Belgede Ermeni Meselesi


Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevi’nde 2 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Perinçek’in “Rus Devlet Arşivlerinden 150 Belgede Ermeni Meselesi" kitabı Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıktı. Perinçek daha önce 100 belgeyi bir araya getirerek yayınlamıştı. Perinçek’in kitabındaki belgelere göre yaşananlar karşılıklı kırım.
Cezaevindeki Perinçek’le kitabını konuştuk.
Rus Devlet Arşivleri Ermeni meselesini anlamak adına ne önem taşıyor?
Hem Çarlık Rusyası hem de Sovyet Rusya olayların en yakın tanığı. Hatta meselenin bir parçası da. Dolayısıyla arşivlerde konu üzerine birinci ağızdan birçok rapor, yazışma vb. mevcut. Diğer taraftan bugün Türk araştırmacılara kapalı olan Ermeni arşivlerine Rus arşivleri üzerinden ulaşmak mümkün. Çarlık döneminde de Sovyet döneminde de Ermenistan Petersburg ve Moskova’ya bağlı. Dolayısıyla birçok Ermeni belgesini Rusya’da bulabiliyorsunuz. Bu imkânlar, konunun daha derinlemesine ve daha nesnel araştırılmasını, ayrıca dünya kamuoyuna sunulurken de daha inandırıcı olmasını sağlıyor.
Belgeler karşılıklı bir kırımın yaşandığını; bunun emperyalist devletler tarafından Türkiye’yi paylaşmak için kışkırtıldığını; Türkiye’nin de buna karşı haklı bir savaş verdiğini gösteriyor.
Daha önce 100 belgeyi yayınlamıştınız. Bu baskı için 50 belge daha eklediniz. Yeni belgelerde neler var?
Yeni belgelerde ağırlığı Çarlık dönemine verdim. Çünkü meselenin en kritik zamanı I. Dünya Savaşı. Bu döneme ait belgeleri incelediğimiz de iki çarpıcı olguyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Birincisi; Türkiye Ermenisi kitlelerin ne yazık ki yoğun bir şekilde Rus ordularıyla işbirliği yapması. Ve 7’den 77’e, zengininden fakirine, okumuşundan cahiline… Bu hareket, Ermeni toplumunun çok geniş bir kesimine sirayet etmiş.
Diğeri ise Ermeni gönüllü birliklerinin işgal bölgelerindeki yağma ve katliam politikası. Bunun boyutları Rus yetkililerinin dahi tahammül edemeyeceği noktaya ulaşmış. Birçok Ermeni subayı ve askeri, bu sebeple savaş sırasında Rus askeri mahkemelerinde yargılanmış ve idam edilmiş. Aynı yönde birçok rapor ve yazışma da var. Ve en önemlisi bütün bunların, düşman ordularıyla işbirliği ve katliamlar, tehcirden çok önce başlamış olması. Yani tehcire tepki olarak bir intikam hareketi değil. Daha öncesinden; bilinçli ve sistemli. Aslında tehcir bunun sonucu.
SOVYETLERİN BAKIŞI
Yeni belgeleri Çarlık Rusyası döneminden seçtiğiniz görülüyor. Sovyet dönemine ilişkin yeni bir kitap hazırladığınızı söylüyorsunuz. Sovyetler Birliği Ermeni meselesine nasıl bakıyordu?
Sovyet liderleri, Ermeni meselesini bir emperyalizm meselesi olarak görüyorlar. Yani Türkiye’nin parçalanması için merkezkaç kuvvetlerin parçalayanlar tarafından kışkırtılması ve desteklenmesi. Kitapta Lenin’in, Stalin’in el yazıları, politbüro raporları, gizli yazışmalar var. Yani kamuoyuna dönük propaganda amaçlı üretilmiş metinler değil. Gerçeği en yalın haliyle tespit etmek amacıyla sıcağı sıcağına yazılmış. Türkiye’nin haklı bir savaş verdiğini ortaya koyuyorlar. Ayrıca Taşnak Ermenistanı dönemindeki etnik temizlik politikasıyla ilgili de çok çarpıcı Sovyet raporları var.
Hem Ermeni çeteleri Çarlık Rusyası’nın kışkırttığını söylüyorsunuz hem de kitapta Anadolu’ya Rusya’dan silah gönderen Ermeniler’in mahkeme tutanaklarını yayınlıyorsunuz. Bu bir çelişki değil mi?
Ermeni meselesinin bir yanı da Rus-İngiliz rekabetidir. İki emperyalist güç, Ermeni hareketini hem Türkiye’ye hem de birbirlerine karşı kullanmak için yarış halinde olmuşlardır. İpler bazı dönemler birinin, bazı dönemler diğerinin elinde olmuştur. Dolayısıyla Ruslar, kontrolü kaybettikleri dönemler tehdit kendisine de yönelince, Büyük Ermenistan haritalarına Rus toprakları da dahil edilince Taşnaklara karşı sert tedbirler almak zorunda kalıyorlar. Hatta İngilizlerin Rusya’yla Türkiye’nin arasını açmak ve potansiyel ittifakını engellemek için Ermeni meselesini kullandığını rapor eden çok belge var.
I. Dünya Savaşı’nda ise durum biraz daha farklı. Rusya, devlet geleneği olan bir ülke. İşgal edecek, bir nizam kuracak, vergisini toplayacak vs. Ancak Ermeni çeteleri, bu düzenin kurulmasına devamlı mani oluyor. Rus devleti, Çarlık rejimiyle yönetilse de kabile döneminden kalma kontrolsüz katliam ve yağma tarzı zor kullanımını kabul etmiyor. Bununla ilgili önlemler almaya çalışıyor. Hâliyle bunlar arşiv belgelerine de yansıyor.
TAŞNAK ÖRGÜTÜ
Rus arşivleri Taşnak örgütünü nasıl değerlendiriyor?
Çarlık belgeleri de Sovyet dönemi de aslında aynı olguya işaret ediyor: Taşnaklar, emperyalizm işbirlikçisi ve şoven bir terör örgütüdür. Emperyalizm işbirlikçisi olmak zorundadır, çünkü Büyük Ermenistan ihtirası devlet geleneği olmayan Ermeni toplumunun sınırlarını aşıyor. Türkiye’ye, kimi zaman da Rusya’ya nasıl kafa tutacaksınız! Ancak arkanıza büyük bir güç almanız lazım.
Emperyalistlerle işbirliği yaptığınız zaman, bu sefer tebaası olduğunuz devlete ve aynı mahallede, köyde birlikte oturduğunuz diğer halklara düşmanlık etmeniz lazım. Büyük Ermenistan, ancak Türke ve Kürde rağmen kurulabilirdi. Bunun ideolojik alt yapısını geliştireceksiniz. Şovenizmden başka gideceğiniz yer yok. Yönetme geleneğiniz de yoksa kaba zor, tek aracınız oluyor. Ermeni Bolşevikleri bunun muhasebesini çok açık yüreklilikle ve çok sert yapıyorlar.
Taşnakların bütün bunları yaparken sosyalizm maskesini de kullandığının altını çizelim. Leninler’in cephe aldığı II. Enternayonal’in üyesidir Taşnaksutyun partisi.
Ermeni meselesinde soykırım tezini savunanlar İttihat Terakki’yi eleştirdikleri kadar Sovyetler’i de eleştiriyorlar. Bunun nedeni nedir?
I. Dünya Savaşı’ndan sonra Taşnakların hükümetinde “bağımsız” bir Ermenistan kuruluyor. Sovyet Rusya’yla Ankara hükümeti arasına emperyalist işbirlikçisi bir kama sokuluyor. Mustafa Kemal “Kafkas Seddi” diyor bu oluşuma. Bu tampon bölge, Sovyet devrimini de İstiklâl Savaşı’nı da tehdit ediyor. Kızıl Ordu ve Türk Ordusu işbirliği yaparak Taşnak Ermenistanı’nı yıkıp Sovyet iktidarının kurulmasını sağlıyorlar. Soğuk Savaş yıllarında üstü örtüldü. Kitapta bu işbirliğinin çarpıcı belgeleri var. Dolayısıyla Batı güdümlü Ermeni milliyetçileri Sovyet Rusya’nın “soykırımın” hamisi olduğu tezini işliyorlar. Bu yönde çok kitaplar bastılar ve ciddi kamuoyu çalışmaları yürüttüler.
Rus arşivleri bölgedeki Ermeni nüfus için neler söylüyor? Müslüman nüfusa oranları nasıldı?
Bu, kritik bir konu. Osmanlı’dan Bulgarlar, Yunanlar, Sırplar, Araplar ayrılıp bağımsızlıklarını ilan ettiler. Kaçınılmazdı. Peki Ermenilerin neden buna hakkı olmasın? Olamazdı, çünkü Çarlık ve Sovyet belgelerinin de ortaya koyduğu üzere Müslüman nüfus Büyük Ermenistan’a dahil edilmek istenen topraklarda Ermenilerin beş katıydı. Taşnakların hem I. Dünya Savaşı sırasında hem de Taşnak Ermenistanı döneminde başvurduğu katliam politikasının sebeplerinden biri de buydu. Nüfus dengesini kendi lehine değiştirmek. Bunu Ermeni devlet adamı Karinyan çok iyi analiz ediyor.
İlginçtir; savaş döneminde Taşnaklar “bu bölgede Kürt kalmadı, hepsi ya öldü ya da biz öldürdük” diye propaganda yapıyorlar. Neden? Batılı devletlere çoğunluk haline geldiklerini anlatmak için. Örnekleri kitapta var.
BEŞ KİTABA ÇALIŞIYORUM
Hapishanede böyle bir arşiv kitabını güncellemek kolay olmasa gerek. Nasıl toparladınız bu belgeleri? Mesela koğuş arkadaşınız Yalçın Küçük de Sovyetolog, size yardımcı oldu mu?
Rus arşivlerinde çalışalı neredeyse 15 seneyi buluyor. Şimdiye kadar yedi farklı arşivde çalıştım. Kütüphaneler, kişisel arşivler hariç. Rusya’da bulunduğum zamanlarda esas olarak “toplayıcılık” yapıyorum. O dönemde işime yaramayacak şeyleri dahi kopyalıyorum. Şuan üzerinde çalıştığım beş farklı kitap var. Önümdeki iki senem dolu. Şuan elimde olan malzemelerden de on kitabın ana omurgasını çıkartırım. Ham madde konusunda çok aç gözlüyüm. Ama işlerken sindire sindire ilerliyorum. Mayalamaya bırakıyorum. Zamanı gelince de bitiriyorum.
Ermeni meselesinde Kürt aşiretlerinin yerine ilişkin arşivler ne söylüyor?
Kitaptan birkaç örnek verelim. Sovyet Generali ve Harp Akademileri’nde ders veren Prof. Korsun, ki savaş sırasında Kafkas Cephesi’nde görev yapmıştır, Türk devletinin tehcir sırasında özenli davrandığını belirtir. Sovyet Ermenistanı’nın önemli devlet adamlarından Boryan, cephe gerisinde Van İsyanı gibi ciddi bir kalkışmanın ardından gerekli önlemlerin alınmasını devlet olmanın gereği olarak görmektedir. Boryan’a göre isyan etmek Ermenilerin hakkıysa, onu bastırmak da Türk devletinin hakkıdır. Gürcistan’ın Toprak Bakanı’nın Yardımcısı Karibi de herhangi bir Avrupa devletinin Ermenilerin yaptığının onda biriyle karşılaşsa Türklerle aynı tepkiyi vereceğinin altını çizer.
Bir acının yaşandığı gerçek. Bunu kimse inkar edemez, etmiyor da. Bolşevik Ermenileri bu konuda çok net. Yaşanan acıların sorumlusu olarak emperyalist devletleri ve onların aleti olan Taşnakları görüyorlar. Ayrıca Müslüman nüfus da karşılıklı kırımdan büyük acılar yaşamış.
AHMET TÜRK’E ŞAŞIYORUM
Ermeni meselesinde Kürt aşiretlerinin yerine ilişkin arşivler ne söylüyor?
Çok önemli. Osmanlı’daki Rusya, İngiltere gibi güçlerle işbirliğine hazır ayrılıkçı Kürt aşiretleri dahi Ermeni çeteleriyle işbirliğinden kaçınmıştır. Mesela Ruslar, bu tür aşiretleri Ermeni çeteleriyle birlikte Türk iktidarına karşı savaşmaya ikna edememiştir. Neden? Çünkü Kürt nüfus da çok ciddi şekilde Ermeni çeteleri tarafından akıl almaz katliamlara maruz kalmıştır. Bu sebeple Rusları bırakıp Türk Ordularının tarafına geçen çok Kürt aşireti vardır. Bu konuya belgeleriyle “Sovyet Devlet Kaynaklarında Kürt İsyanları” başlıklı kitabımda yer verdim. İlginçtir, bunun tek istisnası Barzanilerdir. Diğer Kürt aşiretlerinden gizleyerek Ermeni çetelerine yardım etmişlerdir.
Bu arada geçen gün “dedelerimiz katildi” diyen Ahmet Türk’e şaşmamak elde değil. Rus arşivleri Kürt nüfusa yönelik katliamları ortaya koyan belgelerle dolu. Hele Ermeni milliyetçilerinin 19. yüzyılın sonları, 20. yüzyılın başlarında geliştirdikleri Kürtlerle ilgili ırkçı teorilerini duysanız, edebiyatlarını okusanız… Emperyalist merkezlere yaranmak için bu kadarı da fazla!
Kazım Karabekir’in Halil Paşa’ya “Yoldaş” diye hitap ettiği bir mektup var. BU mektup Anadolu’daki mücadele için de çok şey söylüyor galiba?
İstiklâl Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde Kızıl Orduyla çok ciddi işbirliği var. Ortak harekâtlar düzenleniyor. İki ordu Nahcivan’da buluştuğunda törenler düzenleniyor, Enternasyonal Marşı çalınıyor. Mustafa Kemal, bunun haberini TBMM kürsüsünde verdiği zaman şiddetli alkış kopuyor. Meclis zabıtlarında var. Bu silah arkadaşlığı döneminde etkilenmemelerine imkân yok. Kazım Karabekir, Kızıl Ordulardan görüp subaylarının apoletlerini söküyor, “Türk Kızıl Orduları” ifadesini kullanıyor. Bunların hepsi yardım almak için yapılan gösterişler değil. Hatta İstiklâl Savaşı’nın önder kadrosu, düşmandan kurtulmak için gerekirse komünist olmayı tartışıyor.
Bunlar bir tarafa Kafkaslar açısından bir yasa var. Ne zaman Türkiye ve Rusya (Çarlık, Sovyet, Post-Sovyet dönemlerinde) Kafkaslar’da rekabet edip savaşmışlar, bundan Batılılar kârlı çıkmış. Düşünsenize I. Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi’nde en kanlı savaşları yapıyorsunuz, savaş sonrası Kafkasya’ya ne Ruslar ne Türkler egemen oluyor; İngilizler, Fransızlar yerleşiyor. Batı’nın stratejisi de hep bunun üzerine kurulu. İki gücü vuruşturup zaafa uğratmak ve potansiyel ittifaklarının önüne geçmek. Ama ne zaman İstiklâl Savaşı yıllarında olduğu gibi işbirliğine girmiş, iki ülke de hem ulusal menfaatlerini sağlamış hem de bölgeye huzur ve barış getirmiş. Bu, bugün açısından da geçerli.

Hiç yorum yok: