1 Mar 2013

AKP devlette ne kadar kadrolaştı?


Yıllardır müthiş bir özelleştirme sürüyor. Kamu kurum ve kuruluşları talan edildi. Kamu küçültülüyor.
Ayrıca kamu kesiminin faaliyetleri daraltıldı. Kamu hizmetleri, özel sektörden sağlanıyor. Taşeronluk, fason üretim ve hizmet alımı yaygınlaştı. Kamu İhale Kurumu’nun raporlarına göre, Kurum yetki alanındaki kamu ihalelerinin toplam tutarı 2003 yılında 5,6 milyar TL idi. Bu rakam, 2008 yılında 15 katına çıkarak 84 milyar TL oldu.
Kamu kesiminin ürettiği mal ve sunduğu hizmet azalıyor; ancak kamu görevlisi sayısı artıyor.
Çünkü AKP küçülttüğü devleti ele geçiriyor. Sosyal sorumlulukları azaltılan devlet, yandaş ve polis devletine dönüştürülüyor.
Türkiye’de geçmişte iktidarlar değiştiğinde bürokratların bir bölümü görevlerinden alınır, yerine yeni hükümetin yandaşı kişiler atanırdı. Ancak devlet memurlarının ve sözleşmeli personelin büyük bölümü yerlerini korurdu.
AKP iktidarı bu gelenekten ayrıldı.
Eğer kamu personel mevzuatına ilişkin gündemdeki düzenleme taslakları yasalaşacak olursa, bu süreç daha da kapsamlı hale gelecek ve AKP’nin devlete hakim olma çabası büyük ölçüde tamamlanmış olacak.
AKP iktidarının 10 yıl içindeki önemli bir uygulaması, devlet memurlarının ve sözleşmeli personelin önemli bölümünü değiştirmesidir.
Verilere bakalım.
2002 yılı sonunda Emekli Sandığı’na prim ödeyen devlet memurlarının ve sözleşmeli personelin toplam sayısı 2.123.839 idi.
2012 yılı Ekim ayında SGK’ya prim ödeyen devlet memuru ve sözleşmeli personel sayısı 2.688.851 olmuştu.
Diğer bir deyişle, memur ve sözleşmeli personel sayısında 565.012’lik bir artış var.
Ancak dikkate alınması gereken diğer bir etmen, bu dönemde işten ayrılanlar. Bu statülerde çalışanlar arasında meslekten çıkarılan fazla insan yoktur. İnsanlar genellikle yaşlılık aylığı, malullük aylığı veya vazife malullüğü aylığı alarak görevden ayrılırlar.
2003 yılından 2012 yılı Ekim ayına kadar memuriyetten ve sözleşmeli personellikten ayrılanların toplamı da 570.140.
Buna göre, 10 yıllık dönemde devlet memuru ve sözleşmeli personel olarak 1.135.152 kişi alınmış. Diğer bir deyişle, 2012 yılı Ekim ayında görevde bulunan 2 milyon 689 bin kişinin yüzde 42’si (1 milyon 135 bin kişi) AKP iktidarı döneminde göreve getirilmiş.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2012 sonuna ilişkin kamu istihdamı verileri birbirini tutuyor.
TÜİK verilerine göre, 2012 yılı sonunda yerel yönetimler ve kamu iktisadi teşebbüsleri dahil kamu sektörünün tümünde 2 milyon 528 bin memur ve 178 bin sözleşmeli personel bulunuyordu.
10 yıllık AKP iktidarı döneminde Türkiye’de tüm kamu sektörü işyerlerinde devlet memuru veya sözleşmeli personel statülerinde çalışanların yarıya yakınının değiştirilmiş olması, sanırım Türkiye tarihinde örneği bulunmayan bir uygulamadır.
Tekrar belirtmek gerekirse, bugün kamu sektörünün tümünde memur ve sözleşmeli personel olarak çalışan 2,7 milyon kişinin yüzde 42’si AKP iktidarı döneminde işe başlamıştır.
Memur-Sen’e bağlı sendikaların üye sayısındaki artışın önemli bir bölümü, işe AKP döneminde girenlerdir.

Hiç yorum yok: