1 Mar 2013

ATATÜRK'Ü IRKÇI İLAN ETTİ


Bilimsel çalışmaya ‘kafatasçılık’ dedi
Tayyip Erdoğan, ‘Türk milliyetçiliğini ayaklar altına aldık’ açıklamasının yarattığı olumsuz durumu gidermek için milliyetçilik savunması yaptı. Antropoloji Enstitüsü’nü kuran Atatürk’ü ırkçı ilan etti
Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında “Milliyetçiliği ayaklar altına aldık” sözlerini düzeltmek ve kendisini eleştirenlere karşılık vermek isterken Atatürk tarafından kurdurulan Türk Antropoloji Enstitüsü’nün bilimsel çalışmalarını hedefe koydu. Kürsüden Türk Antropoloji Enstitüsü’nün 1940 basımlı kitabını ve kitaptaki fotoğrafları gösteren Erdoğan, şunları söyledi:
“Kitabın 5. sayfasında bir resim var. Raflarda yüzlerce kafatası var. İncelenmiş ya da incelenmeyi bekliyor. Tabii bu kafataslarından öyle ilginç bir sıralama yapmışlar ki. Türk Kafasının Zaviyesi Üzerine İncelemeler. Şimdi soruyorum bizim millet tasavvurumuz bu olabilir mi? Türk Antropoloji Enstitüsü’nün tarihinde 2 önemli vesika olarak geçer. Reis-i Cumhur olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Başbakan İsmet Paşa var. İstanbul Darülfünun doktoruna teşekkür var. Şimdi soruyorum. Bu insani midir? Vicdani midir? Bunun bizim ruh dünyamızda inanç dünyamızda yeri olabilir mi?”

Çalışma bilimsel

Erdoğan’ın gösterdiği kitabı, Türkiye Antropoloji Enstitüsü hazırlamış. Fotoğrafların çekildiği Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde, Anadolu’dan mezarlar açılarak toplanan 64 bin kafatası incelenmiş. Bilimsel bir çalışma yapılmış. Dünyanın birçok üniversitesinin yaptığı çalışmaların bir benzeri. Anadolu’da yaşam paleotik uygarlık döneminde mi yoksa neolitik uygarlık döneminde mi başlamıştı? Bütün bunlar araştırılmış. Hiçbir etnik ayrım yapılmadan raporlar hazırlanmış. Ayrıca kafatası ölçmek de bir bilim dalı. Dünyanın birçok üniversitesinde bu konuda çalışma yapılıyor.
Enstitü Atatürk’ün talimatıyla kuruldu
Türkiye Antropoloji Enstitüsü bizzat Atatürk’ün talimatı üzerine 1925 yılında İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi bünyesinde “Türkiye Antropoloji Tetkikat Merkezi” adı altında kurulmuş. 1935 yılında Ankara’da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin kurulmasına karar verildikten sonra, Antropoloji Kürsüsü Ankara Evkaf Apartmanı’na, DTCF binası tamamlandıktan sonra bu fakülteye taşınmış. 1962 yılında Türk Antropoloji Enstitüsü yerine, “Antropoloji Bilimleri Araştırma Enstitisü” kurulmuş. Fotoğrafların yer aldığı “Türk Antropoloji Enstitüsü Tarihçesi” kitabını da Enstitü’nün ilk başkanı Şevket Aziz Kansu yazmış.
Şevket Aziz Kansu kim?
Erdoğan’ın sözünü ettiği kitabı hazırlayan Şevket Aziz Kansu, 1923 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1927-1929 yılları arasında Paris’te Tıp ve Antropoloji ihtisası yaptı. 1929 yılında Antropoloji doçenti olan Kansu, Ankara’da 2-11 Temmuz 1932 tarihleri arasında toplanan Birinci Türk Tarih Kongresi’nden sonra Atatürk tarafından Türk Tarih Kurumu asıl üyeliğine seçildi, 1934 yılında profesör oldu. 1935’te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne Antropoloji Profesörü olarak görev aldı. 1944 yılında Ordinaryüs profesörlüğe yükseltilen Kansu, 1942-1944 yılları arasında aynı fakültede dekanlık yaptı ve 1946 yılında kurulan Ankara Üniversitesi’nin ilk rektörü seçildi. 28 Nisan 1962-21 Nisan 1973 tarihleri arasında Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yaptı. Birçok Türk ve yabancı dergide tebliği ve araştırmaları yayımlanan Ord. Prof. Dr. Kansu 1983 yılında vefat etti.

Hiç yorum yok: