20 Ara 2011

Yargı hızı AKP'ye Bağlı


AKP yargısı işleri istediği gibi yürütmeye devam ediyor. Kendisini zorda bırakacak soruşturmalar ya kaplumbağa hızında ilerliyor ya da takipsizlik verilerek kapatılıyor. Diğer dosyalar ise, gündem yaratmak için kullanılıyor. İşte o dosyalardan, jet hızıyla bitirilenler ve hiç ilerlemeyenlere örnekler:
KPSS soruşturması

2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) “kopya çekildiği ve soruların çalındığı” iddialarıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 23 Ağustos 2010 tarihinde başlattığı soruşturma üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen tamamlanmadı. Soruların cemaat tarafından sızdırıldığı iddia edilmişti.  KPSS sorularını e-posta yoluyla gönderdiği iddia edilen B.K. ve S.İ. ile soruların gönderildiği çoban öğretmen B.S., skandal ortaya çıktıktan hemen sonra, gözaltına alınarak serbest bırakıldı.

Behçet Oktay soruşturması

Ankara Dikmen’de 2,5 yıl önce intihar ederek yaşamına son verdiği iddia edilen eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekt Daire Başkanı Behçet Oktay’ın ölümüne ilişkin soruşturmada ilk önce takipsizlik verildi. Daha sonra, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararını kaldırdı. Oktay ailesinin avukatı Şenol Özel, ölümünden sonra olay yeri inceleme raporlarına geçirilmeyen Oktay’ın cep telefonundan görüşme yapıldığını ortaya çıkarmıştı. Özel, konunun araştırılması için savcılığa dilekçe vermişti.

Deniz Feneri e.V soruşturması

2008 yılında başlatılan Deniz Feneri e.V soruşturmasını yürüten 3 savcı, uzun süre soruşturmanın ilerletilmediği iddiasıyla suçlandı ancak savcıların Almanya’ya bir türlü gidemedikleri ortaya çıktı. Ocak ayında Almanya’ya giden savcılar, dönüşlerinden 6 ay sonra operasyon düğmesine bastı. Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Karaman’ın da bulunduğu 9 kişi tutuklandı. Ancak HSYK, soruşturmayı yürüten savcıları görevden aldı. Sanıklar tahliye edildi ve iddianame yeniden yazılmaya başlandı.

Arınç’a suikast - Kozmik Oda soruşturması

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Çukurambar’daki evinin yakınlarında bir araç içinde 2 subayın yakalandığı iddia edildi. 20 Aralık 2009’daki bu olayın ardından “Arınç’a suikast yapılacaktı” haberleri servis edildi. 25 Aralık günü, “Kozmik Oda”da arama başlatıldı. Belgelerin “devlet sırrı” niteliğinde olması nedeniyle aramayı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kadir Kayan yaptı. 26 gün süren aramaların ilk gününde gözaltına alınan 8 subay, sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı. Hakim Kayan, elde ettiği belgeleri, savcı Mustafa Bilgili’ye teslim etti. Bu aşamadan sonra soruşturmadan ses çıkmadı.

Baykal-MHP kasetleri soruşturması

CHP’de deprem etkisi yaratan ve genel başkan değişikliğine neden olan Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen kasedin soruşturmasında bugüne kadar herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Baykal’ı koltuğundan eden videoyu oluşturanlar ve yayınlayanlar bir türlü bulunamadı. Haziran ayında yapılan genel seçimler öncesinde, bu defa da MHP’yi sıkıntıya düşürecek kasetler sızdırıldı. “farkliulkuculuk.com” adlı internet sitesindeki görüntülerin ardından MHP Genel Başkan Yardımcıları Recai Yıldırım ve Metin Çobanoğlu görevlerinden oldu. Konuyla iligli başlatılan soruşturmadan ise henüz bir ses yok.

Kayseri Belediyesi soruşturması

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda görevi kötüye kullanma ve rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturmada, Belediye görevlisi Hacı Ali hamurcu’nun iddialarının ardından 2008 yılında takipsizlik kararı verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yazışmalara ve polemiklere neden olan soruşturmada CHP’li milletvekilleri 2011 yılının Ocak ayında Kayseri’ye giderek “rüşvet defterinin” de içinde bulunduğu çok sayıda iddiayı yeniden savcılığa sundu. Ancak yeniden inceleme yapan Kayseri Cumhuriyet Savcılığı, 4 Kasım 2011’de, 5 yıl öncesinde olduğu gibi yeniden takipsizlik kararı verdi.

Hiç yorum yok: