9 Oca 2012

Diyanet gaza bastı!


Cumhuriyet 10.01.2012
THY uçakta Kuranıkerim dinletecek


Türk Hava Yolları (THY), uçaklarında Kuranıkerimin, Türkçe başta olmak üzere anlamını 4 dilde dinletecek. Şirket, bu uygulamayı yakın bir süre içinde görüntülü olarak da vermenin hazırlığı içinde.
Yolculardan gelen talep üzerine bu uygulamaya gittiklerini belirten THY yönetimi, Boeing 777-300 ER, A 330 ve B 737-900 ER gibi uçaklarda bulunan özel eğlence sistemine, Kuranıkerim surelerininin eklendiğini bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğine gidildiğini de kaydeden şirket yönetimi, 5 hafız tarafından okunan sureleri, yaklaşık iki ay önce sisteme yüklenerek sesli Kuranıkerim hizmeti sunulmaya başlandı. Uygulamayla ilgili yolculardan olumlu tepkiler geliyor. Yakın zamanda görüntülü hizmet sunmaya da başlayacağız” diye görüş belirtti.
Konuyla ilgili görüştüğümüz bazı yolcular uygulamayı yerinde bulurken, kimileri de özellikle dış hat uçuşlarında başlatılan Kuranıkerim dinlenebilmesi uygulamasının, diğer kutsal kitaplar için de başlatılması ve İncil ve Tevratın meallerinin de bu sisteme yüklenmesi gerektiğini bildirdiler.
Kutlama hediyesi Kuranıkerim
Dinin, Cumhuriyet tarihi boyunca bu kadar istismar edilmediğni bildiren bazı özel sektör havayolu şirketlerinin üst düzey yöneticileri, başta THY olmak üzere,sıfır hata uçuş mantığıyla dünyadaki en ileri teknolojilerin arayışı içinde olması gereken Türk sivil havacılığının karşı karşıya kaldığı durumun endişe verici boyutlara ulaştığını söylediler.
Bazı havayolu şirketlerinin üst düzey yöneticileri ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne atanan Bilal Ekşiye, geçen günlerde yaptıkları kutlama ziyareti sırasında Kuranıkerim hediye ederek dini, havacılığa alet ettikleri için Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneğine (TÖSHİD) tepki gösterdiler.
ÖZCAN YAŞAR

Cumhuriyet 10.01.2012
Her yol Diyanet’e çıkıyor
KADINDAN ÇOCUĞA, KÜRT AÇILIMINDAN EĞİTİME HER KONUDA DEVREDE


ANKARA - Yarıyıl tatili için Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı tüm okullarda öğrenci, veli ve öğretmenler için özel umre turu organize eden Diyanet İşleri Başkanlığı, son dönemde Kürt sorunundan eğitime, kadına karşı şiddetten çocuk gelişimine ve aile yapısına kadar birçok toplumsal konuda ön planda yer alan bir kurum haline geldi. Diyanetin son dönemde rol aldığı” konulardan bazıları şöyle:
Çocuklara umre turu: Başkanlık, yarıyıl tatilinde MEBe bağlı tüm okullardaki öğrenciler, velileri ve öğretmenler için özel umre turu planladı.                Kürt açılımı için mele kadrosu: Önce Diyanetten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dini konularda kendini yetiştirmiş ancak bir eğitimi bulunmayan kişiler için 1000 kişilik kadro öngördüklerini duyurmuş, ardından da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu kişilerin yalnızca imamlık yapmayacaklarını belirterek,Mesela Doğu ve Güneydoğuya gönderilecek elemanlara Şafi fıkhını öğretme konusunda bu kişilerin bilgilerinden yararlanılabilir” demişti.
Milli bayramlara dini ayar: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı aile yapısının güçlendirilmesi için de bir proje başlatmıştı. Buna göre bakanlığa bağlı kuruluşlarda öncelikle ulusal ve dini günlerde ahlaki, dini ve milli duyguları geliştirmeye yönelik ortak çalışmalar yapılacak. Camilerde işaret dili tercümanı da bulundurulacak.
Aile imamları ailelerin iyi-kötü günlerinde yanlarında olacak:Kamuoyuna Cumhuriyetin duyurduğu proje kapsamında, Ankara, Tekirdağ, Karabük, Amasya ve Elazığda pilot uygulamayla başlayan proje çerçevesinde cami imamı, ezan saatleri dışında ev, kahvehane, esnaf, fabrika ziyaretleri gerçekleştirmeye, konferans ve panellerin yanı sıra okula gönderilmeyen çocukların ailelerine yönelik ikna turlarına katılmaya başlamıştı. Diyanetin ardından benzer bir proje de MEB tarafından başlatılmıştı. Bakanlık projesine göre imam hatip liselerinden oluşturulacak heyetler ev ziyaretleri de yapacak.
Kadına yönelik şiddete de imza: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında aile içi değerlerin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi amacıyla imzalanan protokolle, toplumun kanayan yarası olan kadına yönelik şiddetin durdurulması konusunda da Diyanete rol verilmişti. Diyanet hazırladığı 5 aşamalı planda şunları yaşama geçirmeyi öngörüyor: İlk olarak, bu tür konularda İslam dünyasında bazı insanlar yapmış oldukları yanlışlıkları dine onaylatma yolunu seçiyorlar. Bu önlenecek. Dini metinlerin doğru anlaşılması sağlanacak. Dinin bu konulardaki olumlu katkısı ifade edilecek. Cami içi ve dışında vaiz ve din görevlileri bu konularda bir farkındalık ve ortak bilinç oluşturacak. Diyanet personeli bu işe öncülük edecek.
Protokoldeki yeri de yükseliyor: Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığının üzerinde birlikte çalıştığı düzenleme çerçevesinde Diyanet’in halen 51. sırada olan yeri, 41 basamak yükselecek ve bakanlardan hemen sonra gelecek.

Cami-çocuk buluşmasıHer yıl kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftasının geçen yılki ana teması da cami-çocuk buluşmasıolmuştu. Hafta çerçevesinde imamlar ve din görevlileri çocuk yuvaları, Çocuk Esirgeme kurumlarını, ilköğretim okulları ve huzurevleri başta olmak üzere çeşitli kurumları ziyaret etmişti.



FIRAT KOZOK (Cumhuriyet Gzts)

Diyanet İşleri Başkanlığı toplumun gericileştirilmesi için attığı adımlarda hız kesmiyor. Diyanet son olarak “umre turu”projesiyle, toplumun dinselleştirilmesi için hazırladığı projelere bir yenisi daha eklemiş oldu.
Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumdaki dinselleşmenin artırılmasına yönelik adımlarında hız kesmiyor. Kurumdaki AKP’ci dönüşümün tamamlanmasından sonra, toplumdaki dincileşmenin artırılmasında önemli bir rol üstlenmeye başlayan DİB’in son projesi de ilköğretim ve lise öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerin umreye gönderilmesi.
Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı yarıyıl tatili için 10 günlük bir umre programı düzenledi ve program genelge ile okullara gönderildi. Umre turunun kontenjanı ise ülke genelinde 3 bin kişi olarak belirlendi. Böylelikle Diyanet’in, toplumdaki dinselleşmenin artmasına hizmet eden projelerine bir yenisi eklenmiş oldu.
1000 mollaya Diyanet kadrosu Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay, Diyanet’in doğu ve güneydoğu illerinde ‘mele’, genelde ‘molla’ denilen ve taşrada vatandaşların din konusunda görüşlerine başvurduğu isimleri kadrolarına katacağı duyurulmuştu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ projeyi “Diyanetin 2012’ye yönelik en önemli projesi” olarak değerlendirmiş ve 1000 kişilik kadro öngördüklerini belirtmişti.
1000 mollanın imam hatip görevlisi olarak devlet kadrosuna alınması kararı bölgede dinsel-geleneksel yapılanmanın yasallaşması anlamına geliyor. Aynı zamanda da AKP’nin Kürt sorununa getirdiği dinsel “çözüm” önerilerinden biri olarak öne çıkıyor.
Dini çözüm için irşat ekipleri
1000 mollanın imam hatip görevlisi olmasına benzer bir uygulama olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2011 yılında başlattığı dini hizmetlerin ülkenin tüm sathına yayılmasını hedefleyen “il özel irşat ekipleri” özellikle AKP tarafından Kürt sorununun çözümü için projelendirilmişti. Proje kapsamında irşat ekiplerinin birincil görevi “bölücülükle mücadele” olarak belirtilmişti.
Bu konuda irşat ekiplerinin izlediği yöntem camiler dışında da bir araya gelecek zeminler yaratarak toplumsal sorunlara dini çözüm üretme. Ayrıca 2011 Mali Yılı Bütçe Tasarısı altında doğu ve güneydoğuda “terörizmle mücadele” amacıyla bin 362 adet cami için 652 bin 992 TL ödenek talep edilmişti.
Cami Çocuk Buluşması projesi
Diyanet İşleri Başkanlığı daha fazla çocuğun camilere gitmesi için Cami Çocuk Buluşması projesini başlatmıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, asrı saadette caminin içerisinde kadın, çocuk, işçi, patron herkesin olduğunu söylemiş, günümüzde ise camilerde çocuk sayısının azaldığından yakınmıştı.
Aile İmamlığı Projesi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan, imamların artık sadece “cemaat” ile değil mahallesinin sorunlarıyla da ilgileneceği anlamına gelen ”aile imamlığı“ projesi toplumsal yaşamın dinselleşmesi yönünde atılan diğer önemli adımlardan. Projenin hedefi imamların sadece camide ezan okuyan, namaz kıldıran görevli olmaktan çıkması şeklinde ifade ediliyor.
Düzenli ev ziyaretleri ile ailelere bilgi veriliyor, dini konularda sohbet ediliyor. Ayrıca kahvehane, fabrika ziyaretleri, konferans ve paneller gerçekleştiriyor. Proje kapsamında esnaflar ve aileler ile yakın temas kuruluyor, gençlere ulaşabilmek özellikle önemseniyor.
Kadına yönelik şiddetin engellenmesinde de Diyanet projesi
Kadına yönelik şiddetin engellenmesinde de Diyanet’e görev biçilmişti. Geçtiğimiz aylarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in kadınlara yönelik şiddetin yüzde bin 400 kat arttığı verisine dayanarak şiddetin engellenmesi amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde bir “aydınlanma projesi” tasarladıklarını açıklamıştı.
Genelkurmay ve MEB ile birlikte yürütülmesi planlanan projede kadının ekonomik hayata katılması, kadının eğitim düzeyinin yükseltilmesi sonuçları hedeflenerek kadının zihin dünyasında bir değişim amaçlanıyor. Fakat proje kadına yönelik şiddetin toplumsal kaynaklarının neler olduğu, şiddetin önüne nasıl geçilebileceği ve dahası Diyanet’in bunu nasıl yapabileceğine dair yanıtlar içermiyor.
(soL – Haber Merkezi)

Hiç yorum yok: