14 Oca 2012

Rauf Denktaş (Örnek Aldığım İnsan)

Tbp.Alb.Bedi Toron
15-20 Temmuz 1974 Haftası, O zamanlar Hv. Kuvvetlerine ait Gümüldür askeri kampında ailecek tatil yapıyorduk. Ya 15 ya da 16 Temmuz idi, tüm subay astsubay anonsla tam tekmil toplantı noktasına çağrıldı. Herkesi askeri araçlara bindirip götürdüler. Babamı görev yaptığı yer İzmir de olmasına rağmen tam 1 ay sonra görecektik. Kendisi İzmir Hv. Hastanesinde Baştabip idi. Harekattan haberi vardı ama o, Yunanistan üzerinden gelecek bir saldırı için Hastanesini organize etmeye çalışıyordu. İlk işi hastanenin çatısını boyatmak olmuş.(Olası hava saldırılarından korunmak için)
Biz lisede okuyorduk.(15 Yaşındaydım) Kampın gençleri olarak bir terslik olduğunu seziyorduk.Tüm kıyılarda çukurlar açılıp uçaksavar bataryalarının yerleştirildiğini izliyorduk. Tatbikat zannetmiştik. Nihayet "Ayşe tatile çıktı" ve çıkarma başladı. Kampta elimizde dürbünler ufku gözlüyor ve Yunanistan üzerinden gelecek hava ve kara saldırısı olursa yetkililere haber vermeyi planlıyorduk. Uçaklardan 5 Parmak Dağlarına atlayan paraşütçülerin fırtına nedeni ile dağlara çarpıp yaralandığı, hava kuvvetleri uçaklarının hedefini tam isabetle vuran saldırı haberlerini alıyorduk. Yatarak tedavi edilebilecek yaralıların bir kısmının İzmir Hv. Hastanesine getirildiklerini biliyorum. (Kocatepe Gazilerinin de bir bölümü orada tedavi edilmişti. Kazan dairesinde görev yapan bir asker ağlamaktan olayı anlatamıyordu.)
Kamp'tan İzmir'e evimize döndük ve karartma için evimizde gerekenleri yaptık. Rauf Denktaş'ı Kıbrıs olaylarını dinlerken tanıdık. Rumlar hiç rahat durmuyor ve adayı bir Yunan bölgesi haline getirmeyi, Türkiyeyi Güneyden de kuşatmayı planlıyorlardı. Bu stratejik olarak çok tehlikeli idi.
Adada sık sık Türkler katlediliyor ve asimile edilmeye çalışılıyordu. Kıbrısta karşı duruşu ilk örgütleyen, sivil mukavemet teşkilatını kuran vatansever Rauf Denktaş'tı. Kıbrı'ın KKTC olması, onun dik duruşu ve adayı Rumlara teslim etmemesi sayesindedir

  1. Uzun süren barış görüşmelerinden sonra Rumların tavrı nedeni ile hiçbir zaman adada barış olabileceğine inanmadı.
  2. Bağımsızlığımızı ilan etmekten başka bir çözüm olamayacağını ilk görenlerden oldu.
  3. Barışsever, vatansever, Atatük'çü, laik, çağdaş bir aydın ve devlet adamıydı. 
  4. Adada Rauf Denktaş ve TSK (Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri) sayesinde 38 yıldır barış vardır.
Konu ile ilgili ayrıntı isteyenler bu siteye tıklayabilirler.

Kıbrıs için "Egemenlik ve self-determinasyon hakkını içermeyen eşitlik, ancak sözde, yapay bir eşitlik olur." diyen bu adama Allah'tan Rahmet diliyorum. Ruhu Şad Olsun. 




Hiç yorum yok: